SNP: Uspomene iz kina Kultura prije 11 godina nemilosrdnom akcijom bagera otišle u nepovrat

"Još je tragičnije što se Mugošini nasljednici na mjestu gradonačelnika, Slavoljub Stijepović i Ivan Vuković, nikad nisu ogradili od ovog čina i priznali da se radi o događaju koji nije smio da se desi"

9540 pregleda 9 komentar(a)
Kino Kultura, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Kino Kultura, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Podgorica danas obilježava neslavan jubilej, dan kada je u istoriju poslat jedan od značajnijih objekata i time zadat težak udarac kulturi Glavnog grada, ali i cijele Crne Gore.

To je saopštio Odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Glavnog grada Podgorica, podsjećajući da se danas navršava jedanaest godina "od rušenja čuvenog kina Kultura".

"Bioskop je 6. avgusta 2011. godine, po naređenju tadašnjeg gradonačelnika iz redova DPS, Miomira Mugoše, sravnjen sa zemljom", dodaje se u saopštenju.

Kako navode "bioskop je bio kultno mjesto grada na kome su se okupljale sve generacije".

"Podgoričani i danas žale za ovim mjestom, jer su neki tada prvi put ušli u bioskop, imali prvi sastanak, vidjeli glumca uživo, itd. Sve su to uspomene zlata vrijedne, koje su nemilosrdnom akcijom bagera, prije 11 godina, otišle u nepovrat", kažu iz SNP-a.

U saopštenju "podsjećaju da je zgrada bioskopa izgrađena 1939/40. godine, kao djelo arhitekte Periše Vukovića i inženjera Veliše Popovića, kao i da je na njenom mjestu podignuto Gradsko pozorište, koje još nije otvoreno".

"Odbor SNP Glavnog grada Podgorica ima obavezu da podsjeti na ovaj nečuveni i neodgovorni postupak Miomira Mugoše i da ukaže da je tom prilikom napravljena greška kojom je nanijeta ogromna šteta kulturnom životu Podgorice. Još je tragičnije što se Mugošini nasljednici na mjestu gradonačelnika, Slavoljub Stijepović i Ivan Vuković, nikad nisu ogradili od ovog čina i priznali da se radi o događaju koji nije smio da se desi. Ali, od gradonačelnika iz redova DPS-a tolika doza odgovornosti i samosvijesti se ne može ni očekivati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: