Kljajić: Šćekić koalicijom sa DPS-om izgubio političku čast

"Izjava časti je tu i uvijek će biti tu i sa njom se ponosimo i pred njom se stidi i Šćekić i svi kao Šćekić, koji su izigrali izbornu volju građana i formirali koaliciju sa DPS-om"

11808 pregleda 12 komentar(a)
Martin Kljajić, Foto: Demokratska Crna Gora
Martin Kljajić, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik beranskih Demokrata Martin Kljajić kazao je da je ministar zdravlja i potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragoslav Šćekić, koalicijom sa DPS-om "izgubio svoju političku čast".

Kljajić je odgovorio Šćekiću koji je pitao "jesu li Demokrate spremne da, suprotno izjavi časti, sa DPS-om ruše reformsku Vladu".

"Izjava časti je tu i uvijek će biti tu i sa njom se ponosimo i pred njom se stidi i Šćekić i svi kao Šćekić, koji su izigrali izbornu volju građana i formirali koaliciju sa DPS-om. Mi svoju riječ održasmo, usprotivismo se protiv DPS-a i svih vlada formiranih pod dirigentskom palicom DPS-a. Kako tada, tako i dan danas", naveo je Kljajić.

Optuživši Šćekića da je "prikriveni DPS-ovac", postavio je i nekoliko pitanja.

"Da li ste se ikad postidjeli činjenice što ste prevarili birače, formirali koaliciju sa DPS-om, sjeli u ministarske fotelje sa osam ministara koji su protiv Temeljnog ugovora, a onda smjenjivali kadrove Demokrata i na njihova mjesta dovodili kadrove DPS-a, odnosno sve one koji su protiv Temeljnog ugovora? Nijeste. Da li ćete građanima Crne Gore da objasnite čime ste nagrađeni za povratak DPS-a na vlast, koliko su vam dali tada, a koliko sada da ih na vlasti održite? Možete i numerički da se izjasnite. Mislimo da je to i jedini način izjašnjenja na ovo pitanje. Jeste li se makar malo počešali po političkom obrazu kada ste glasali za pomoćnika direktora ANB-a koji dolazi iz bivšeg režima, onog koji je pratio, prisluškivao, snimao i tajno fotografisao mitropolita Amfilohija, lidere opozicije, NVO aktiviste i novinare? Čisto sumnjamo. Da li ste se ikad postidjeli činjenice da nikad nijeste smjeli da potpišete izjavu časti da sa DPS-om nećete nikad vršiti vlast? Nijeste, jer su vama fotelje bitnije i od političke časti i od obraza".

Kljajić je pitao Šćekića i "zašto se ljutite na Demokrate što ste se posvađali, u vašoj koaliciji, sa DPS-om". Poručio je da to treba da rješavaju "na koalicionim sastancima na kojima ste rušili 42. i formirali 43. DPS Vladu i nema problema". "Kako je, tokom mandata Vlade u kojoj sjedi Šćekić, Ljubo Milović pobjegao iz Crne Gore? Da je do ove Vlade ni ulični diler kokaina ne bi bio priveden, a kamoli nek visokorangirani član kavačkog klana, već je sva sreća što Crna Gora ima časnog i nekorumpiranog SDT-a koji radi svoj posao u skladu sa Ustavom i Zakonom. Da su se ti i tebi slični pitali, mi bi danas danas imali SDT - DPS, baš kao što ste sa DPS-om dogovorili Sudski savjet kako bi isti birao DPS sudije i na taj način u potpunosti obesmislili rad nezavisnog tužioca. Vjerujemo najlakše pitanje za vas jer je ovo ipak pitanje iz Vaše struke - molimo vas, objasnite građanima kako je opljačkan Fond za zdravstvo i kako su se namještali tenderi u ovom Fondu", naveo je Kljajić.

Pitao je Šćekiča i je li "neprijatno da ovoliko cvilite i kukate zbog fotelja".

"Unaprijed se zahvaljujemo na odgovorima i izražavamo žal što ste se časti sjetili tek kad su fotelje počele da se drmaju jer, da ste o časti mislili ranije i da vam je čast bila imperativ, ne bi formirali nečasnu koaliciju i to bez skrupula i pitanja. Osim, naravno, onog pitanja koje se ticalo rasporeda fotelja. I na kraju, gospodine Šćekiću, znate da možete da nam postavite još pet stotina pitanja, al po pitanju časti nemojte. Niste mjerodavni. Ne vladate tim terminom. Krajnje Vam je nepoznat i u praksi i u teoriji.

Bonus video: