Budva: Božoviću dva mjeseca da smiri političke strasti

Novi gradonačelnik Budve već od ponedjeljka moraće da opštinske službe učini efikasnijim i promijeni sliku o lokalnoj samoupravi kod građana, koji su umorni od višemjesečnih političkih prepucavanja

37057 pregleda 33 komentar(a)
Novi sukobi ili smirivanje tenzija: Carević i Božović, Foto: Vuk Lajović
Novi sukobi ili smirivanje tenzija: Carević i Božović, Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika formalno će u petak, nakon što je prekjuče gradonačelnik Marko Carević podnio ostavku, predložiti nedavno imenovanog potpredsjednika Opštine Mila Božovića, visokog funkcionera Nove srpske demokratije, za novog predsjednika Opštine.

Predsjedavajući odbora povjerenika Nebojša Jušković zakazao je za 12. avgust sjednicu Odbora, pošto mu je Carević dostavio pismenu ostavku u kojoj je naveo da se povlači iz ličnih razloga.

Odlazak sa funkcije Carević je nedavno najavio “Vijestima”, kada je kazao da će poslije dva mandata napustiti fotelju kada bude potpisan Temeljni ugovor između Vlade i Srpske pravoslavne crkve, ali i najavio da će ostati u poltičkim vodama, dajući punu podršku Božoviću. Minulog ponedjeljka, sedmočlani Odbor povjerenika, većinom glasova (četiri za, dva uzdržana i jedan protiv,) imenovao je Božovića za potpredsjednika Opštine. Najava da će Božović, dok gradom upravljaju povjerenici, biti imenovan za potpredsjednika izazvala je revolt kod lokalnih Demokrata i opozicionog DPS.

Božović sjeda u fotelju prvog čovjeka grada samo dva mjeseca uoči oktobarskih lokalnih izbora, na kojima će ujedno predvoditi i listu Demokratskog fronta.

Njega je za novog lidera budvanskog DF-a je krajem aprila promovisao Carević, kada je na konferenciji za novinare saopštio da neće biti nosilac liste tog političkog saveza na lokalnim izborima koji su trebalo da budu održani 5. juna, ali su odloženi za kraj oktobra.

Carević je praktično od kada je sjeo u fotelju gradonačelnika, od januara 2019. a poslije u septembru 2020. bio glavna prepreka, ako je suditi po javnim istupima političkih aktera, da se formira skladna koalicija u gradu. Oštro kritikovan još u prvom mandatu od koalicionih partnera kako Demokrata tako i Crnogorske, a potom i u drugom mandatu takođe od Demokrata, pa SNP, Prave Crne Gore, Carević nije uspio da nakon ubjedljive pobjede DF na avgustovskim izborima, pronađe model da “ zadovolji” ambicije svih političkih aktera i formira administraciju koja će upravljati gradom do 2024.

Ni sa druge strane nije bilo dobre volje da se ta vlast održi, iako su istog tog Carevića jednoglasno izabrali u septembru 2020. povjerivši mu drugi mandat. Politički rat Demokrata i DF bukti pune dvije godine, a kao posljedicu toga Vlada je morala da reaguje i instalira odbor povjerenika, jer su bliski koaliconi partneri koji su, barem su tako građani imali uvjerenje gledajući borbu tokom ljetnjih dešavanja 2020. kada je došlo do nasilne smjene vlasti, postali ljuti neprijatelji.

Carević sve vrijeme kao svoj uspjeh da domaćinski vodi grad navodi to da je imao milionski suficit, da su redovno izmirivane plate radnicima, obaveze povjeriocima, ali i da su realizovani brojni investicioni projekti. Optužbe da nije želio da se formira koalicija Carević je odbacivao, a svoju “političku širinu” opravdavao je time da nije razrješio sekretara za finansije, iako je bio kadar opozicionog SDP-a, da su mu saradnici bili i iz Demokrata, odnosno da njihove kadrove takođe nije poslije raskola uklanjao sa čelnih pozicija u administraciji.

Ipak, Božović dolazi u vrijeme kada je njegovo imenovanje, umjesto da donese smirivanju političkih tenzija, shvaćeno je kao dolivanje ulja na vatru.

U svom tom političkom ratu, posebno od preuzimanja Skupštije opštine od strane Odbora povjerenika, gradska administracija kao da se uspavala.

To će biti dodatni izazov Božoviću da već od ponedjeljka okrene novi list, i sve opštinske službe učini efikasnijim, odnosno promijeni sliku o lokalnoj samoupravi kod građana, koji su umorni od višemjesečnih političkih prepucavanja suprotstavljena dva politička bloka.

Božović ima zadatak i da se dokaže da može upravljati Budvom, jer ambicije Demokratskog fronta na predstojećim lokalnim izborima su velike, prije svega da ponovo budu ključni igrač u formiranju vlasti u narednih četiri godine, odnosno da Božović ostane u fotelji.

Smjene u Komunalnoj policiji, imenovanje novih sekretara

Već od ponedjeljka, kada bude sjeo zvanično u vruću fotelju, Božović, nekadašnji menadžer grada, moraće da formira svoj tim ljudi.

Kako “Vijesti” saznaju, doći će do promjene na čelnoj poziciji u Komunalnoj policiji i inspekciji, gdje će biti postavljen novi načelnik.

Božović će popuniti i upražnjeno mjesto sekretara za zaštitu imovine, koje će najvjerovatnije biti ponuđeno kadru Demokrata, ukoliko to budu prihvatili.

Tokom naredne sedmice biće imenovani i vršioci dužnosti sekretara za urbanizam i održivi razvoj, ali i sekretara za lokalnu samoupravu.

Spekuliše se da bi moglo doći i do razrješenja pojedinih funkcionera koji u proteklom periodu nemaju dobre rezultate.

Bonus video: