Stojiljković za "Vijesti": Pala Vlada ili ne - izbori u Crnoj Gori sve bliži

”Kao što nije bilo promjena bez litija, nema ni vlasti bez volje zapadnih ambasada”, kaže Zoran Stojiljković. Ako “padne” izvršna vlast, tada treba pričati o novim modalitetima, poručio je Dragan Vukić

57051 pregleda 32 komentar(a)
O povjerenju Vladi 19. avgusta: Abazović sa ministrima, Foto: BORIS PEJOVIC
O povjerenju Vladi 19. avgusta: Abazović sa ministrima, Foto: BORIS PEJOVIC

Pala Vlada - ili prije ne, 19. avgusta, u ovom ili onom aranžmanu, Crnoj Gori slijede brzi, najverovatnije proljećni izbori, ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković.

On je to saopštio, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li očekuje da će crnogorska Vlada ‘pasti’ 19. avgusta, kada je zakazana vanredna sjednica parlamenta na kojoj će se poslanici izjasniti o predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Predlog je podnijela Demokratska partija socijalista (DPS), a podržale su je Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA), koje imaju ukupno 36 poslanika. Za ‘pad’ Vlade, kojoj se spočitava da je potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) dovela u pitanje evropski put Crne Gore, potrebno je da glasa 41 poslanik. Ta brojka, makar zvanično, još nije dostignuta.

Stojiljković je ocijenio da je parlamentarnim izborima 2020. godine i njihovim tijesnim rezultatom, Crna Gora ušla u period prelazne, barem srednjoročne, visoke političke nestabilnosti i polarizacije uslovljene identitetskim pitanjem - na jednoj i pitanjem borbe protiv organizovane, sistemske korupcije na drugoj strani.

”Time su, unutar evroatlantskog puta, limitirane i linije podjela na opoziciju i vlast i šanse manjinske Vlade da pluta unutar razlika između DPS i ‘prosrpskih aktera’. Dodatno, kao što nije bilo promjena bez litija nema ni vlasti bez volje zapadnih ambasada”, ocijenio je Stojiljković.

Najvjerovatnije proljećni izbori: Stojiljković
Najvjerovatnije proljećni izbori: Stojiljkovićfoto: Betaphoto/Milan Obradović

U susret glasanju partije nude različite modele - od tehničke Vlade koju bi formirala većina koja je pobijedila na izborima prije dvije godine, što predlaže Demokratski front (DF) do nove Vlade koja će pripremiti izbore, što zagovaraju Demokrate.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da se “stara većina”, koja je pobijedila na izborima 2020. ponovo okupi u vlasti, Stojiljković je kazao da ne vjeruje ni u identično okupljanje aktera koji su zajedno postigli rezultat 41:40.

”Jer su se pojavili novi akteri, poput grupacije ministara (Milojka) Spajića i (Jakova) Milatovića, a i opcija DPS - bez svuda stižućeg stiska (Mila) Đukanovića, sa izborima postaje sve izvjesnija. Što bi se reklo - ništa više neće biti (potpuno) isto”, istakao je Stojiljković.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kazao je “Vijestima” da ako “padne” Vlada, tada treba pričati o novim modalitetima i vidjeti da li je moguće formirati novu vladu.

”Jer nekim partijama je trebalo samo sekund da odgovore da neće sa DPS-om, a ako bi se formirala tehnička ili neka nova Vlada, morali bi da budu sa njima u Vladi, odnosno, DPS bi imao najveći broj resora u toj novoj takozvanoj Vladi”.

On je istakao da je aktuelna, 43. manjinska Vlada bila ponuđena svima, na određenim principima.

”Ti principi su i dalje na snazi što se tiče SNP-a. SNP nije odustao od svojih programskih principa, a ni od onih principa zbog kojih smo ušli u 43.Vladu Crne Gore. Jedan od tih smo ispunili a to je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC”.

Istakao je da je drugi princip Zakon o porijeklu imovine, treći popis stanovništva, evropska agenda, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatvaranje pregovaračkih poglavlja, a da sve to mora da prati bolji standard građana Crne Gore.

Aktuelna Vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.

Vukić očekuje od svih partija u parlamentu da podrže članove Sudskog savjeta, “prvenstveno od onih koji su rekli da kad se potpiše Temeljni ugovor tada će glasati za članove Sudskog savjeta”.

”Mi smo ispunili naše, ostalo je do njih”.

”Nekim partijama je trebalo samo sekund da odgovore da neće sa DPS-om”: Vukić
”Nekim partijama je trebalo samo sekund da odgovore da neće sa DPS-om”: Vukićfoto: Boris Pejović

Poruku da prvo treba potpisati Temeljni ugovor, a da će nakon toga dati ključni doprinos kako bi se došlo do željene većine za izbor ključnih funkcija u pravosuđu, premijeru je sredinom jula uputio DF.

Iz tog političkog saveza juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, ne insistiraju na završetku ključnih imenovanja u pravosuđu, za šta su obećavali podršku, nego traže tehničku vladu i kako gledaju na predlog o formiranju tehničke vlade koji dolazi od Demokrata.

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je juče da je taj savez Abazoviću i predsjedniku SNP-a Vladimiru Jokoviću uputio poštenu ponudu da resetuju odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiraju vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u jednom danu”.

”Ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne vlade koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dvije trećine izglasa izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu”, kazao je Knežević za portal RTCG.

On je rekao da je u opticaju i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali da mu se u ovom trenutku čini da izuzev DF-a niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku.

Iz GP URA nisu odgovorili na pitanja da li ime je trenutno prihvatljivija tehnička vlada koju bi formirala “stara većina” ili nova vlada koja će pripremiti izbore. Bez odgovora su i pitanja da li su odustali od “resetovanja” odnosa unutar većine koja je porazila DPS na izborima 2020. godine, kako tvrde Demokrate i da li očekuju da će DF podržati imenovanje članova Sudskog savjeta, jer je ‘obećao’ podršku nakon potpisivanja Temeljnog ugovora.

Ni iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja da li očekuju da Demokrate podrže inicijativu o rušenju Vlade i da li im je prihvatljiv predlog Demokrata da se formira nova vlada koja će pripremiti izbore.

SNP insistira, Demokrate negiraju da pregovaraju sa DPS-om

Demokrate su juče demantovale da su sa DPS-om dogovorile obaranje Vlade, navodeći da sa tom partijom “ni slova razmijenili nisu”.

Da su DPS i Demokrate “dogovorili da 19. avgusta obore Vladu” prije dva dana saopštio je potpredsjednik Vlade i lider SNP Vladimir Joković, a juče ponovio funkcioner te partije iz Berana Tihomir Bogavac.

”Prema saznanjima, Demokrate će glasati za obaranje 43. Vlade Crne Gore i na taj način resetovati DPS, poništiti Temeljni ugovor, ponovo uspostaviti neprijateljski odnos prema Srbiji, spriječiti ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan, zaustaviti evropski put Crne Gore. Ovim činom bi Demokrate opet, po ko zna koji put, spriječile izbor članova Sudskog savjeta i na taj način usporile suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije protiv kojih se ova Vlada i te kako borila”, rekao je Bogavac.

I potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić juče je pitao da li je Demokratska Crna Gora zajedno sa njenim liderom Aleksom Bečićem spremna da, “suprotno izjavi časti koju su sami potpisali” 2019. godine, sa DPS-om ruši “reformsku Vladu Crne Gore”.

Iz Demokratske Crne Gore su ponovili da će glasati onako kako odluči Predsjedništvo, a ono još nije ni zasjedalo.

”Međutim, ako SNP ovako nastavi, sa ovakvim bljuvotinama, odluka će biti veoma laka”, poručili su.

Bonus video: