Igranje stvarima koje nisu za igru

Nadležni da ispitaju da li Abazovićeve tvrdnje o prijetnjama imaju utemeljenje, jer takva saopštenja uznemiruju javnost, kaže Andrijana Razić. Institucije bi trebalo da rade kako bi se zaštitio premijer, a odgovorni priveli pravdi, iIi kako bi se pokrenuli drugi postupci ako to nije istina, poručuje Vuk Maraš

77040 pregleda 63 komentar(a)
Tvrdi da se steže obruč oko onih koji hoće da se obračunaju s njim: Abazović, Foto: Boris Pejović
Tvrdi da se steže obruč oko onih koji hoće da se obračunaju s njim: Abazović, Foto: Boris Pejović

Nadležni državni organi morali bi hitno da ispitaju da li su utemeljene tvrdnje premijera Dritana Abazovića da mu se prijeti “skidanjem glave”, zato što takve ocjene izazivaju zabrinutost ne samo za njegovu sigurnost, već i za sveukupne bezbjednosne prilike u Crnoj Gori.

To su poručili sagovornici “Vijesti” odgovarajući na pitanje kako premijerove tvrdnje o navodnoj ugroženosti utiču na građane, odnosno mogu li se oni osjećati sigurno ako se tako ne osjeća prvi čovjek izvršne vlasti.

Abazović je prošle sedmice, na sjednici Vlade, saopštio da treba da požure oni koji hoće da ga “skrate za glavu”, jer će u suprotnom završiti u zatvoru.

On je naveo da mu prijeti visokopozicionirani službenik sektora bezbjednosti, ali njegov identitet nije želio da otkrije, rekavši nekoliko dana kasnije da mu ne pada na pamet da to učini, jer će se to lice “samo prepoznati”.

Premijer je potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića indirektno povezao s neimenovanim službenikom, na šta je Konjević reagovao kazavši da se radi o uznemirujućim optužbama i da poziva Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da reaguje.

Povezani članci

04. Avgust 2022.

Abazović: Konjević izvođač radova nekih struktura

”Vijesti” su krajem jula objavile da je Abazović obavijestio čelnike javne i tajne policije da ga grupe bliske uhapšenom službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petru Lazoviću i njegovom ocu Zoranu, bivšem visokom policijskom funkcioneru, targetiraju kao glavnog krivca za to hapšenje i da planiraju neku vrstu odmazde.

Premijer je prije dva dana ponovio da oni koji su namjerili da mu “skinu glavu” trebe da požure, dodajući da “čak i da uspiju u svojoj zločinackoj namjeri, neće zaustaviti ruku pravde”.

U međuvremenu, tvrdnje o njegovoj potencijalno ugroženoj bezbjednosti postale su i dio partijskih prepucavanja u susret glasanju o nepovjerenju Vladi 19. avgusta.

Advokatica Andrijana Razić kaže da iako su učesnici te polemike političari, ona ne želi da se upušta u konstatacije da li se u ovom slučaju radi samo o trenutno ostrašćnoj političkoj retorici ili pak o stvarnim i opravdanim bojaznima premijera.

Međutim, ističe da, imajući u vidu da je Abazović te bojazni iznio javno više puta, nadležni organi imaju hitnu dužnost i obavezu da detaljno i savjesno ispitaju da li njegove tvrdnje imaju bilo kakvo utemeljenje.

Najlogičnije da premijer svoja saznanja saopšti direktno institucijama: Andrijana Razić
Najlogičnije da premijer svoja saznanja saopšti direktno institucijama: Andrijana Razićfoto: BORIS PEJOVIC

”To nije važno samo za bezbjednost premijera, odnosno za sprečavanje da se neka od tih prijetnji (ukoliko postoji) eventualno realizuje u budućnosti, već je od velikog značaja i za sve ostale građane u Crnoj Gori. Ovo iz razloga što je za očekivati da takva ozbiljna saopštenja u kontinuitetu izazivaju uznemirenje šire javnosti i opravdanu zabrinutost u odnosu na cjelokupno stanje bezbjednosti u državi, koje je do sada mnogo puta bilo na ivici alarmantnog”, kazala je ona “Vijestima”.

Civilni aktivista Vuk Maraš ocjenjuje da je država u problemu ako predsjednik Vlade tvrdi da neko pokušava da mu “skine glavu”. To prije svega zato što su, kaže, na čelu bezbjednosnih institucija osobe od njegovog povjerenja.

Naglašava da bi ozbiljna država morala da iskoristi sve mehanizme da se odmah utvrdi istina.

”Sve institucije bezbjednosnog sektora trebalo bi da rade kako bi se zaštitio premijer, a odgovorni priveli pravdi. Ili kako bi se pokrenuli neki drugi postupci, ako to nije istina. Želim da vjerujem da rade... Ako pričamo o figurativnom ‘skidanju glave’, odnosno razrješenju (premijera) u Skupštini - to je već druga priča i spada u domen političkih igara...”, rekao je Maraš “Vijestima”.

Abazović je saopštio da ne pravi žrtvu od sebe zbog navodnih prijetni i da se ne plaši “apsolutno ničega”. Na nedavno održanoj konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlada, nije, međutim, odgovorio da li je svoja saznanja proslijedio nadležnim državnim organima.

Andrijana Razić kaže da bi najlogičnije bilo da premijer, kao i bilo koji drugi građanin, ukoliko zaista ima neka konkretna saznanja o svojoj potencijalnoj ugroženosti, njih prije svega direktno saopšti institucijama.

Međutim, u posljednje vrijeme postoji, prema njenim riječima, tendencija koja izgleda predstavlja neki vid prestiža, i to ne samo u Crnoj Gori - da se o potencijalnim krivičnim djelima prvo obavještavaju novinari i široka javnost, umjesto policija i tužilaštvo.

Ozbiljna država morala bi utvrditi istinu: Maraš
Ozbiljna država morala bi utvrditi istinu: Marašfoto: Boris Pejović

”To svakako nije dobra praksa i trebalo bi pod hitno da se mijenja, jer se na taj način značajno slabi moć institucija, a posljedice toga mogu da trpe i premijer i svi ostali građani. Pogotovo imajući u vidu da pričamo o strukturama bezbjednosti, koje su temelj funkcionisanja svake demokratske i pravne države”, podvlači ona.

Premijer je pozive da se ubrza “skidanje glave” ponovio i nakon što je Mportal, blizak Demokratskoj partiji socijalista (DPS), ove sedmice objavio da su pripadnici tzv. škaljarskog kriminalnog klana navodno dogovarali da mu nabave i poklone kriptovane telefone.

Iz SDT-a su saopštili da nema dokaza da su kriminalci obezbijedili telefone Abazoviću, niti da je on komunicirao s njima, dok je premijer poručio da će pomenuti portal nestati vrlo brzo “kad se neki ljudi privedu pravdi”.

”Mislim da će sve kulminirati u jednom trenutku kad se pred lice pravde bude izvela jedna osoba imenom i prezimenom, koje sad neću saopštavati. Tada će sve da kulminira, a do tada je moj apel, prema toj grupi - da ako već žele da se fizički obračunaju sa mnom, da to urade što prije, jer se obruč oko njih steže”, poručio je.

Maraš kaže da Abazović treba javnosti da objasni da li su objavljeni transkripti navodne prepiske sa “Skaj” aplikacije, u kom se pominje navodna nabavka kriptovanih telefona, autentični ili ih je neko falsifikovao da bi mu nanio štetu, te da onda, u zavisnosti od toga, iznese dalje informacije.

”A ne da se bavi optužbama bilo kog portala, jer svako ima pravo da piše šta želi, a bilo ko drugi da demantuje, a sudovi da presuđuju za naknadu nematerijalne štete. Na to da li su materijali autentični ili ne - a želim da vjerujem da nisu - premijer može odmah da nam odgovori”, konstatuje Maraš.

Grahovac: Crna Gora u odličnoj situaciji, sve je ogoljeno

General u penziji Blagoje Grahovac kazao je “Vijestima”, komentarišući trenutno stanje u crnogorskom društvu i na političkoj sceni, da je država u odličnoj političkoj, društvenoj i bezbjednosnoj situaciji.

”Zašto - zato što je sve u Crnoj Gori ogoljeno. Što se tiče ugrožavanja bezbjednosti u državi, Crna Gora je tri decenije opeterećena raznim mafijama. Ali mafije ne mogu ugroziti državu. Mogu proizvoditi ekscese, ali državu sigurno neće ugroziti”.

Građani danas mogu da biraju jer je sve ogoljeno: Grahovac
Građani danas mogu da biraju jer je sve ogoljeno: Grahovacfoto: Luka Zeković

Govoreći o političkim prepucavanjima o ozbiljnim temama, kao što je potencijalno ugrožena bezbjednost premijera, Grahovac kaže da je to “pravo pozorište u kući”.

”Ali od pozorišta u kući građani neće biti prepadnuti, obeshrabreni... Naprotiv. Građani u Crnoj Gori danas mogu da biraju. Ranije možda i nisu bili u prilici da biraju, ali danas to mogu jer je sve ogoljeno”.

Bonus video: