Džomić: Nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori

Džomić je kazao da su Temeljnim ugovorim zaštićeni "identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog, kao i prava i slobode klirika i laika"

11072 pregleda 75 komentar(a)
Džomić, Foto: Boris Pejović
Džomić, Foto: Boris Pejović

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom koji je crkva potpisala sa državom.

"Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika", rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se "zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori".

"Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim vjerskim zajednicama koje su 'pozajmile' nazive nekih drugih crkava i vjerskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Vidjećemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save", rekao je Džomić.

On je naveo da SPC "ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori".

Bonus video: