Abazović za TV Vijesti: Ukoliko Vlada ne padne, u ponedjeljak kreće velika rekonstrukcija

Premijer je u rekonstrukciju pozvao "sve ostale", ističući manjinske partije, Demokratsku Crnu Goru i Demokratski front (DF)

88769 pregleda 231 komentar(a)
Abazović, Foto: Vijesti
Abazović, Foto: Vijesti

Premijer Dritan Abazović kazao je da "svi koji žele da Crna Gora nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji ne žele da se poništi Temeljni ugovor, da se zaustavi evropski put neće podržati inicijativu za nepovjerenje Vladi".

Gostujuću u Vijestima u pola 7 na Televiziji Vijesti, Abazović je kazao da što se tiče sjednice Skupštine 19. avgusta da je "sutuacija jasna".

"Relaksirano čekam 19. avgust. Vlada je ispoštovala sve obaveze iz sporazuma, ostale su tri tačke koje su u nadležnosti parlamenta. Ako neko želi da vrati mehanizam u ruke onih koji zbog finansijskih centara žele destabilizaciju to podrazumijeva odgovornost. Ukoliko Vlada ne padne u ponedjeljak kreće velika rekonstrukcija", rekao je Abazović.

Kazao je da su u rekonstrukciju Vlade, ako ne padne u petak, pozvani svi "osim ovih koju su sami sebe isključili", misleći na Demokratsku partiju socijalista (DPS) i Socijaldemokratsku partiju (SDP).

"To su oni koji su podnijeli Inicijativu jer nisu mogli da izdrže teške odluke Vlade", kazao je premijer.

U rekonstrukciju je pozvao "sve ostale", ističući manjinske partije, Demokratsku Crnu Goru i Demokratski front (DF).

"Svi koji žele da prioritet stavimo na borbu protiv organizovnog kriminala i korupcije i na pripremu izbora koji se moraju održati i koji će biti uskoro. Svi koji žele da idemo putem stabilizacije i pomirenja biće pozvani", naveo je on

Ukoliko Vlada padne, kazao je da (GP URA) "ide u opoziciju punog srca".

Abazović je kazao da nema problem da neko drugi bude premijer, ali da čin davanja mandata smatra "neodgovornim".

"Ako Valda padne mehanizam se vraća kod Mila Đukanović, ako sudbinu Crne Gore treba da determinišemo na način što ćemo da koristimo dobruz volju Mila Đukanovića da taj budući mandat da kolegi Bečiću, nekom drugom kolegi ili nestranačkoj ličnosti ili nekom iz Demorkatske partije socijalista ja to smatram neodgovornim u ovom trenutku. Zbog toga je apel da idemo putem rekonstrukcije. Očekujem da većina koja potencijalno obori Vladu u petak napravi savezništvo. Da li je to savbezništvo DPS-a i neke od opozicionih stranaka, da li su to svi zajedno, to neka građani onda sami procijene šta je", kazao je premijer.

Apelovao je na poslanike da se sjutra izglasa Sudski savjet.

Kazao je da "ova tačka treba da se završi na uspješan način".

"Ono što su moja saznanja je da imaju neki kandidati koji imaju veću podršku, ali i oni koji imaju manju podršku".

Abazović je, komentarišući događaje na Cetinju 12. avgusta i postupanje policije, kazao da se sve radilo u cilju zaštite ljudi i najavio vanrednu sjednicu Vlade, zatvorenu za javnost, na kojoj će zajedno sa gradonačelnikom Cetinja Nikolom Đuraškovićem razmatrati kako institucionalno pomoći porodicama žrtava i građanima.

Bonus video: