Šlik predstavio trogodišnji projekat "Podrška izborima na Zapadnom Balkanu"

"Projekat bi trebalo da pruži podršku nadležnim organima da sprovedu preporuke koje su nakon ranijih izbora dale OEBS-ove posmatračke misije"
78 pregleda 0 komentar(a)
AEM, OEBS, sastanak, Foto: Agencija za elektronske medije
AEM, OEBS, sastanak, Foto: Agencija za elektronske medije
Ažurirano: 06.10.2017. 08:16h

Aleksandar Šlik, šef Odjeljenja za izbore Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS ODIHR) predstavio je juče trogodišnji projekat "Podrška izborima na Zapadnom Balkanu", koji će realizovati OEBS ODIHR, a finansirati Evropska komisija i Austrijska agencija za razvoj, saopšteno je juče iz Agencije za elektronske medije (AEM)

Direktor AEM Abaz Džafić sa saradnicima se juče sastao sa Delegacijom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS ODIHR), koju je predvodio Šlik.

"Projekat bi trebalo da pruži podršku nadležnim organima da sprovedu preporuke koje su nakon ranijih izbora dale OEBS-ove posmatračke misije. Uvažavajući prednosti upoznavanja sa iskustvima i dobrom praksom drugih zemalja, ukazao je na potrebu prepoznavanja i uvažavanja specifičnog konteksta prilikom realizacije konkretnih preporuka u svakoj od zemalja koje su uključene u projekat. Posebna pažnja je posvećana aktivnostima koje bi se mogle organizovati i sprovesti u cilju poboljšanja stanja u oblasti uloge medija u obezbjeđivanju fer izbora. Imajući u vidu predstojeće izborne aktivnosti u Crnoj Gori, posebno u narednoj godini, razmijenjena su mišljenja o mogućim rješenjima čije usvajanje i realizacija ne bi zahtijevali puno vremena i značajne institucionalne promjene", navodi se u saopštenju AEM.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici AEM izrazili spremnost da daju svoj doprinos u formulisanju i implementaciji, kako kartkoročnih tako i dugoročnih, rješenja koja bi bila u pravcu realizacije preporuka posmatračkih misija.

"Prepoznali su značaj obezbjeđivanja uslova da prigovori u vezi sa radom medija tokom izbornog procesa budu blagovremeno procesuirani i odluke donesene na transparentan i efikasan način. U tom smislu istaknuta je važnost jasnog zakonskog definisanja uloge različitih tijela i eliminisanja preklapanja ili potpunog odsustva nedležnosti u postupcima od značaja za sprovođenje izbora. Posebno su istakli značaj poštovanja i očuvanja nezavisnosti Agencije, kao tijela nadležnog za regulisanje i nadzor nad poštovanjem prava i obaveza elektronskih medija i kablovskih operatora. Pozdravljena je izrada studije uporedne prakse u regulisanju političkog oglašavanja i praćenja medijskih kampanja u predizbornom periodu, koju je, na inicijativu Agencije, obezbijedila OEBS-ova misija u Crnoj Gori. S obzirom da analiza sadrži primjere dobre praske i preporuke za unapređenje zakonskog i instucionalnog okvira u ovoj oblasti, izraženo je očekivanje da će, kako političke stranke, tako i stručna javnost biti u prilici da se upoznaju sa predstavljenim modelima i iskoriste ih prilikom revidiranja postojećih ili formulisanja novih rješenja u okviru sveobuhvatne izborne reforme" kazali su iz AEM.

Bonus video: