"Zetski zakoni" nijesu prošli Zakonodavni odbor

"Zetske zakone" je podržalo šest poslanika, a protiv ih je bilo sedam

26458 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Zakonodavni odbor Skupštine utvrdio je danas da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno da Zeta dobije status opštine, nije u skladu sa Ustavom.

"Zetske zakone" je podržalo šest poslanika, a protiv ih je bilo sedam. Da su zakoni neustavni izjasnili su se članovi odbora iz DF-a, Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i SNP-a. Zakone su podržali DPS, SDP, LP i GP URA.

Predsjednica Odbora Maja Vukićević (DF) kazala je da će na sjednici Skupštine za izglasavanje ovih zakona biti potrebna apsolutna većina.

Poslanici aktuelne skupštinske većine podnijeli su 25. maja predloge izmjena “zetskih zakona”. Poslanik SNP-a Dragan Ivanović povukao je prošlog mjeseca potpis s predloga zbog, kako su saopštili iz te stranke, potrebe da se doradi postojeća ili izradi nova studija izvodljivosti o održivosti buduće opštine.

Nakon povlačenja Ivanovićevog potpisa predlozi zakona su povučeni iz skupštinske procedure, ali su brzo vraćeni s potpisima poslanika DPS-a, GP URA, SDP-a i Bošnjačke stranke.

Uz predloge zakona dostavljena je i Studija opravdanosti teritorijalne promjene opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci izdvajanjem.

Ranije su ministarstva finansija i ekonomskog razvoja ukazala su na niz nedostataka u Studiji opravdanosti izdvajanja Zete kao posebne opštine, zbog čega je Ministarstvo javne uprave konstatovalo da taj dokument treba inovirati.

Stavljanje “zetskih zakona” u proceduru izazvalo je proteste mještana Zete koji nisu zadovoljni teritorijama koje bi obuhvatala buduća opština. Iz opozicije tvrde i da je cilj izmjena ta dva zakona da građani Zete ne glasaju na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici.

Bonus video: