Nastavljena sjednica, poslanici glasali da nije prekršen poslovnik pri zakazivanju

Poslanici Skupštine danas bi, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika

14432 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube Skupština Crne Gore
Foto: Screenshot Youtube Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.08.2022. 14:09h

Minutom ćutanja žrtvama tragedije na Cetinju počela je sjednica Skupštine Crne Gore.

Poslanici Skupštine danas bi, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Na dnevnom redu su izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Skupština Crne Gore
foto: Screenshot Youtube Skupština Crne Gore

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Na dnevnom redu sjednice su i predložene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Poslanik DF-a Slaven Radunović zatražio je na početku da se sjednica otkaže, jer kako je kazao, zakazana je protivno proceduri.

"Tačku dnevnog reda o izboru Sudskog savjeta jedino nadležni skupštinski odbor može da predloži, a predložila ga je grupa poslanika. Ja sam to problematizovao na Kolegijumu predsjednice, a kolege su mi rekle da su našle utemeljenje u kršenju propisa jer u praksi parlamenta postoji sličan slučaj koji se tiče Administrativnog odbora", rekao je Radunović.

Kazao je da su na ovoj sjednici već prva tačka dnevnog redu "zakoni o Zeti".

"Tu se potpuno obrnuto ne držite principa pa ne omogućavate građanima Zete da glasaju kao u Tuzima. Tu se ne držite prakse, nego kako odgovara DPS-u", naveo je Radunović.

Radunović
Radunovićfoto: Printscreen YouTube Skupština Crne Gore

Dodao je da su u DF-u itekako za to da se izabere Sudski savjet.

"Predložio sam na Kolegijumu da nadležni odbor danas, sjutra formuliše taj predlog da ga podrže poslanici i da sjednicu zakažemo za 15 dana. Ali vas baš žulja ovih 15 dana, i hoćete na brzinu da svojim budućim poltičkim protivnicima olakšate posao u Podgorici", rekao je Radunović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da Odbor za politički sistem čini 13 poslanika i oni ne mogu zakazati vanredno zasjedanje.

Kazala je da je odluka koju je Odbor donio 30. jula, koji se odnosi na kandidate za Sudski savjet, i koji je uputio Skupštini predsatvlja materijal koji je u proceduri.

"Ne vidim problem u smislu neurednosti zahtjeva predlagača za vanredno zasijedanje Skupštine", rekla je Đurović.

Ona se pomenula da je na sličan način zakazana sjednica 18. februara.

Radunović je odgovorio da se na toj sjednici radilo o tehničkim stvarima, prelasku poslanika iz jednog u drugi odbor, a "ovo je sasvim nešto drugo".

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) rekla je da je prekršena procedura i da ne mogu poslanici da zakažu dnevni red sa tačkom čiji predlagač nijesu.

Ona je kazala da ima najavu od nekih kandidata za Sudski savjet da će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Odbora za politički sistem i ona bi mogla da padne pred Ustavnim sudom.

Bošnjak je rekla da će glasati za Sudski savjet, ali da će kasnije imati problema je li ovo legitmno ili nije.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da se ovdje radi o brutalnom kršenju ne samo Poslovnika, već i Zakonu o Sudskom savjetu i o sudijama.

"Ako Skupština danas izvrši ovaj izbor, svaki od 30 kandidata imaće potpuno pravo da osporava ovu proceduru", upozorio je Bulatović.

Đurović je na izjašnjavanje stavila da li je prekršen Poslovnik pri zakazivanju sjednice.

Većina poslanika, njih 44 izjasnilo se da nije prekršen Poslovnik pri sazivanju sjednice. Protiv je bio 31 poslanik.

Bonus video: