Odbor za politički sistem podržao predloge zakona kojima je predviđeno da Zeta dobije status opštine

Za glasalo sedam poslanika, jedan protiv, pet uzdržanih, dok je predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) izdvojio mišljenje

11387 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube Skupština Crne Gore
Foto: Printscreen YouTube Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas predloge zakona kojima je predviđeno da Zeta dobije status opštine.

Za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu glasalo je sedam poslanika, jedan protiv, pet uzdržanih, dok je predsjednik odbora Momo Koprivica (Demokrate) izdvojio mišljenje.

Odbor je podržao i amandman predlagača na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Tim amandmanom se, kako je navedeno, definiše se nesmetano finansiranje nove opštine Zeta i završetak početih kapitalnih projekata na njenoj teritoriji.

“Do 30. juna 2023. godine, finansiranje Opštine Zeta vršiće se iz budžeta Opštine Golubovci, kao Opštine u okviru Glavnog grada, odnosno iz budžeta Glavnog grada Podgorice. Kapitalni projekti na teritoriji Opštine Zeta, za koje su zakijučeni ugovori o izvođenju radova do dana stupanja na snagu ovog zakona, finansiraće se iz budžeta Glavnog grada Podgorice”, piše u amandmanu.

Slaven Radunović (DF) najavio je amandmane tog političkog saveza.

"Da li ste spremni da prihvatite amandman kojim tražimo proširenje granica Zete?", pitao je Radunović poslanike DPS-a.

Kazao je da nema smisla praviti opštine koje nijesu finansijski održive samo iz političkih razloga, "kada to odgovara DPS-u".

Danijel Živković (DPS) odgovorio je da su se stekli svi preduslovi da Zeta postane opština, "na zakonit način je urađena studija opravdanosti" i na bazi restriktivne procjene je utvrđeno da Zeta može bit opština

"Što se tiće amandmana nijesam imao priliku da ih pročitam, konsultavaćemo se sa ostalim predlagačima", kazao je Živković.

Bonus video: