"proces ni najmanje nije podređen interesima građana Zete"

Evropa sad: "Zetski zakoni" posljedica isključivo niskih politikantskih kalkulacija

"Iako je Zakonodavni odbor konstatovao da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu nisu usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom, nova većina, naviknuta da nonšalantno gazi Ustav, anulirala je takvo mišljenje glasanjem na plenumu"

11492 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad saopštio je da su "Zetski zakoni posljedica isključivo niskih politikantskih kalkulacija".

"Uprkos sasvim opravdanim dugogodušnjim težnjama za osamostaljenjem zetske opštine, sasvim je izvjesno da ovaj proces, pokrenut od parlamentarne većine, ni najmanje nije podređen interesima građana Zete, već isključivo niskim politikantskim kalkulacijama partijskih struktura", dodaje se u saopštenju.

Skupština je danas većinom glasova odlučila da postoji saglasnost "zetskih zakona" sa Ustavom i pravnim sistemom. Za su glasala 42 poslanika, protiv 35 i uzdržan jedan.

Povezani članci

16. Avgust 2022.

"Zetski zakoni" saglasni sa Ustavom i pravnim sistemom

Iz Pokreta Evropa sad dodaju da iako je Zakonodavni odbor konstatovao da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu nisu usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom, nova većina, kako su rekli, naviknuta da nonšalantno gazi Ustav, anulirala je takvo mišljenje glasanjem na plenumu.

"I tako je potpuno obesmislila rad nadležnog Odbora, čime je poslata poruka apsolutne nebrige kako za javni, tako i za interes građana Zete. Takođe, namjera parlamentarne većine da se ogluši o zahtjeve građana Zete kada je u pitanju i teritorijalno razgraničenje, najbolje govori koliko su inicijatori bili vođeni motivom da izađu u susret dugogodišnjim težnjama Zećana", dodaje se u saopštenju.

Poručuju da "ni ovaj potez neće pomoći parlamentarnoj većini, oja broji posljednje dane".

"Da preko odstranjivanja građana Zete, zadrži političku prednost u Podgorici. Sve ove kalkulacije i namjere, kojima se izvrće ruglu kompletan pravni i politički sistem Crne Gore, imaće, srećom, uspjeha, taman koliko i nova parlamentarna većina koja nije dočekala ni 100 dana", zaključuje se u saopštenju.