Zeta postala samostalna opština

Za Zakone su glasala 44 poslanika, dva su bila protiv i 35 uzdržanih

62196 pregleda 73 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube Skupština Crne Gore
Foto: Screenshot Youtube Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.08.2022. 00:17h

Skupština je večeras, većinom glasova, usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu čime je Zeta dobila status samostalne opštine.

Za prvi "zetski zakon", Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore glasala su 44 poslanika , dva su bila protiv i 35 uzdržanih.

Nijesu usvojena tri amandmani Demokratskog fronta kojima je predviđeno se teritorija buduće opštine proširila na dio Dajbaba sa Kućama Rakića i Žabljak Crnojevića. Iz DF-a su amandmane obrazložili time da bi uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija.

Poslanik DF-a Milan Knežević tokom rasprave je rekao da to nijesu njihovi amandmani, već zahtjevi građana Zete koji blokiraju kružni tok na saobraćajnici Podgorica-Bar kod skretanja prema aerodromu, tražeći da poslanici ispune njihove zahtjeve kroz amandmane.

Knežević je poručio da je spreman da odustane od Žabljaka Crnojevića, koji pripada Cetinju, „ako je to mjera kompromisa“.

On je ponovio da ako većina traži dvije trećine za rješavanje krize, za izbore u pravosuđu DF će u to ukalkulisati interese građana Zete.

Nije prihvaćen ni amandman Prave Crne Gore da se omogući građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici.

Nijesu prošao ni amandman Demokrata kojim su predvidjeli da rom primjene zakona bude 1. januar 2024. godine.

Amandman predlagača, da se do 30. juna 2023. godine, Opština Zeta finansira iz budžeta Glavnog grada, postao je sastavni dio zakona.

Skupština je usvojila i “postojanje razloga da zakon stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu”.

Prošao i drugi „zetski zakon“

U Skupštini je večeras, većinom glasova, i drugi „zetski zakon“, odnosno izmjene i dopune Zakona o Glavnom gradu.

Za taj zakon glasala su 44 poslanika , dva su bila protiv i 35 uzdržanih.

Nije usvojen amandman Marka Milačića koji je tražio da se primjena zakona odloži 30 dana nakon objavljivanja rezultata izbora u Podgorici. Nije prošao ni amandman Alekse Bečića i Danila Šaranovića (Demokrate) koji su takođe tražili odlaganje primjene zakona, ali do 1. januara 2024.

Skupština je usvojila i “postojanje razloga da zakon stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu”.

Bonus video: