Opština po želji građana ili DPS-a

Građani neće moći da glasaju na izborima u Podgorici

20143 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Crna Gora će dobiti još jednu opštinu - Zetu, nakon što je Skupština sinoć usvojila izmjene dva zakona kojima se to omogućava.

Država je do sada imala 24 opštine.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o glavnom gradu, nakon čega birači u Zeti neće imati pravo glasa na lokalnim izborima u Opštini Podgorica 23. oktobra.

Od ukupno 81 poslanika za oba zakona su glasala 44, protiv su bila dva, a 35 je bilo uzdržano.

Skupštinska većina nije prihvatila amandmane Demokratskog fronta da se Biznis zona oko podgoričkog Kombinata aluminijuma vrati Zeti, odnosno dio Dajbaba sa Kućama Rakića, kao i Žabljak Crnojevića koji je, kako je rekao poslanik DF-a Milan Knežević, bio istorijsko sjedište Crne Gore.

Odbijeni su i amandmani Demokrata da se odloži primjena zakona za 16 mjeseci, kao što je to bilo kada su Tuzi postale opština. Zakoni počinju da važe nakon što propisi budu objavljeni u Službenom listu.

”Vi odlično znate da ćete izgubiti i u Zeti i u Podgorici, interesi građana Zete ubuduće će biti dio svih političkih pregovora sa Demokratskim frontom”, rekao je sinoć Knežević.

Takođe je odbijen predlog za pravo glasa Zećanima na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra, što je tražio poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora).

Uprkos tome što je skupštinski Zakonodavni odbor juče ujutru utvrdio da su neustavni predlozi izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o glavnom gradu, skupštinska većina je odlučila da se izjasni o njima.

To su učinili na osnovu člana 93 skupštinskog Poslovnika, u kome piše da ako je taj odbor predložio da se neki akt ne usvoji zbog nesaglasnosti sa Ustavom i pravnim sistemom, Skupština može da provjeri da li je baš tako. U ovom slučaju parlamentarna većina je utvrdila da postoji saglasnost “zetskih zakona” sa Ustavom i pravnim sistemom.

Da je podržan stav Zakodavnog odbora predlozi bi, kako predviđa Poslovnik, bili skinuti sa dnevnog reda sjednice.

Glavni zadatak tog parlamentarnog odbora je da utvrđuje da li su zakoni i drugi akti, o kojima se poslanici izjašnjavaju, ustavni.

Predlagači izmjena dva zakona su šefovi klubova Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i GP URA. Socijalistička narodna partija je prvobitno bila na tom spisku, ali su povukli potpis, zbog, kako su više puta objasnili, nezadovoljstva građana Zete i spornog razgraničenja.

U ime predlagača Danijel Živković (DPS) je u završnoj riječ kazao da će Zeta dobiti normativne pretpostavke da postane samostalna opština. On je ostao pri tvrdnjama iz studije izvodljivosti da Zeta može da bude samoodrživa i da niko neće ograničiti pravo njenim građanima da se izjasne na narednim izborima.

”Nema ništa antizetsko u ovim zakonima, nema loših namjera predlagača, postoji naša obaveza da ćemo omogućiti Zećanima da samostalno odlučuju o svojoj sudbini”, poručio je on.

Predlozima izmjena zakona protivili su se poslanici Demokratskog fronta i Demokrata, navodeći da je njihov cilj očuvanje vlasti DPS-a u Podgorici, a sporili su i teritoriju koja treba da pripadne novoj opštini.

Oni su takođe tvrdili da ne spore to da Zeta bude samostalna opština.

Poslanik Demokrata, koji je na Zakonodavnom odboru izuzeo mišljenje, Momo Koprivica podsjetio je da su izbori u opštini Podgorica već raspisani, a da se izmjenama ova dva zakona mijenja njena teritorija i biračko tijelo, nazivajući to izbornim inžinjeringom.

Prema njegovim riječima, broj odbornika je utvrđen prije izbora, pa je potrebno mijenjati odluku o broju odbornika, ako se usvoje ovi zakoni. Takav stav podržala je i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak.

”Prvo smo stavili ovo na dnevni red, iako nam je Zakonodavni odbor rekao da nije u skladu sa Ustavom i zakonima iako svi znamo da je to tako. Ovo je partijski predlog DPS-a za očuvanje vladavine DPS-a u Podgorici”.

Ona je pitala ostale predlagače zašto su stavili potpise na predlog sa memorandumom DPS-a.

”Ako izuzmete 20 hiljada birača Zete, da li Podgorica sada treba da ima isti broj odbornika? Naravno da ne treba, ali niko neće da kaže”.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da je Danijel Živković potvrdio da se radi o politički konstituisanom zakonu kako bi pomogli aktuelnom gradonačelniku Ivanu Vukoviću da se “spasi izbornog debakla”.

”... Ono što je važno, ova studija je vraćena od strane Vlade iz razloga što nisu jasno definisani prihodi buduće opštine, jer sa 103.000 eura na godišnjem nivou samostalna opština Zeta ne može da funkcioniše”, rekao je Knežević.

Dragan Bojović (DF) rekao je da postoji veliki strah od tog saveza, Demokratske nareodne partije i Milana Kneževića koji, prema istraživanjima “ima najveću podršku za novog gradonačelnika Podgorice”.

”Što je veći strah, čini se da će to što prije stići do vas, pa to mijenja vaš način ponašanja i navodi vas na ishitrene poteze”, rekao je on.

Živković je to demantovao, tvrdeći da rad gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića zaslužuje pozitivnu ocjenu.

”Najbolja promocija mu je to koliko je danas pomenut, jer da nije tako važan, siguran sam da ga danas ne bi niko pomenuo. Onaj ko ne vrijedi na političkom tržištu se mnogo ne pominje”, rekao je Živković.

Bonus video: