Popravni zavisi od raspleta krize

Bulatović je kazao "Vijestima" da je DF bio spreman da bude dio dvotrećinske podrške, ali zahtijevao da se ne zbrza priča o Sudskom savjetu. Ivanović postavlja pitanje zašto se ne kompletira Sudski savjet ako postoji nezadovoljstvo radom sudova i sudija. Nikolić očekuje da u drugom krugu budu izabrana dva kandidata

34337 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Skupština Crne Gore najranije će za mjesec moći ponovo da pokuša da izabere četiri ugledna pravnika u Sudski savjet nakon što kasno sinoć u parlamentu za to nije bilo potrebne većine.

Predloženi kandidati, profesori Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić i Radoje Korać, te advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš, nisu dobili dvotrećinsku podršku poslanika (54 glasa), pa će šansu čekati u drugom krugu glasanja, u kom im je za izbor neophodna tropetinska većina (49 glasova).

To znači da će ugledni pravnici u Sudskom savjetu, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i koji su više od četiri godine u neustavnom mandatu, ostati na funkcijama još najmanje mjesec, a možda i duže, u zavisnosti od raspleta političke krize i ishoda međupartijskog dogovora o kandidatima.

Za Koraća i Vučinića glasalo je 49 poslanika, Kurgaša 45, a Šoća 43. Korać i Vučinić su dobili glasove poslanika parlamentarne većine koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija i stranke manjinskih naroda, a podržala su ih i još tri poslanika Socijaldemokrata (SD).

Demokratski front (DF) i Demokrate, od kojih je zavisio izbor kandidata nisu se izjašnjavali tokom glasanja.

Izjašnjavanje u drugom krugu komplikuje činjenica da će poslanici za dva dana odlučivati o sudbini Vlade. Ako ona padne, drugi krug mogao bi potencijalno da čeka formiranje nove skupštinske većine ili pak konstituisanje novog saziva parlamenta poslije izbora.

Dok dio sagovornika “Vijesti” očekuje da sastav Sudskog savjeta ubrzo bude kompletiran, drugi tvrde da je taj proces obesmišljen kršenjem procedura.

Poslanik DF-a i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Predrag Bulatović, rekao je “Vijestima” da se taj politički savez zalaže za sveobuhvatni dijalog za izbor čelnika pravosuđa, ali da misli da je pitanje Sudskog savjeta “na vještački način” stavljeno u vrh prioriteta aktuelne skupštinske većine.

Upitan zašto DF nije podržao predložene kandidate nakon što je najavio podršku izborima u pravosuđu poslije potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), on je odgovorio da je DF bio spreman da bude dio dvotrećinske podrške, ali da je zahtijevao “da se ne zbrza priča o Sudskom savjetu”.

Navodi da je uvrštavanjem izbora uglednih pravnika u dnevni red vanredne sjednice protivno Poslovniku, obesmišljena cijela procedura.

”Uprkos tome, i dalje insistiramo da se završi konkurs za vrhovnog državnog tužioca (VDT), a mislimo i da ima prostora da se prije oktobarskih lokalnih izbora izaberu četiri sudije Ustavnog suda”, poručio je Bulatović.

Poslanik DPS-a i zamjenik predsjednika Odbora Miloš Nikolić, kazao je “Vijestima” da se nada da će do drugog kruga glasanja određeni politički subjekti revidirati stav i pružiti podršku kandidatima.

Nikolić
Nikolićfoto: Boris Pejović

”Ostaje nada će biti nešto drugačija situacija u drugom krugu... Po ishodu današnjeg glasanja, izvjesno je da makar dva kandidata mogu dobiti potrebni broj glasova, što bi stvorilo pretpostavke za njihov izbor... DPS će, kao što je i juče pokazao, i na narednoj sjednici dati puni doprinos kompletiranju i punoj funkcionalnosti Sudskog savjeta, u cilju pravosudnih reformi i dobijanja završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, i dinamiziranja evropskog puta Crne Gore kao ključnog državno-političkog prioriteta”, istakao je.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović, naveo je da je pitanje zašto se i dalje ne kompletira Sudski savjet ako se, kako je rekao, cijelo vrijeme priča da postoji nezadovoljstvo radom sudova i sudija.

On je “Vijestima” kazao da misli da tropetinska podrška za izbor u drugom krugu postoji, dodajući da se na novo glasanje neće dugo čekati.

Ivanović
Ivanovićfoto: Boris Pejović

”Evropa nas čeka, upozorava, daje smjernice i očekuje da shvatimo da nam je to potreba. Da uozbiljimo sudove i sudije, koji moraju biti ocjenjivani i kažnjavani za nerad... Kompletiranje Sudskog savjeta neophodno je Crnoj Gori, njenom pravosuđu, i to bi bio odgovor svima onima koji sumnjaju u kapacitet države da je spremna da ide prema Evropi”, naglasio je Ivanović.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, rekao je tokom rasprave na sjednici da je lista kandidata za Sudski savjet nastala po sistemu “ja tebi - ti meni”.

”Najveći broj partija smatra da su institucije nezavisne samo kad su od njih zavisne... To potvrđuje i posljednja sjednica Odbora, na kojoj su članovi aktuelne većine identično glasali”.

Poslanik GP URA Miloš Konatar, ocijenio je da ako postoji nešto oko čega je moguće postići konsenzus, onda je to “evropska budućnost Crne Gore”.

”Imamo mogućnost da ispunimo jedan od tri velika cilja kako bi se uspješno zaključili pregovori sa EU... Svako ko želi da odblokira evropski put, podržaće izbor uglednih pravnika”.

Prema Zakonu o sudskom savjetu, ako parlament ne izabere sva četiri kandidata, Odbor raspisuje novi oglas po isteku dva mjeseca od glasanja.

Ako poslanici izaberu manje od četiri kandidata, dotadašnji ugledni pravnici koji će biti zamijenjeni novim, odrediće se žrijebom.

Bulatović: DPS gura svoje ljude u Sudski savjet

Bulatović ocjenjuje da je nedavni izbor Vesne Simović Zvicer za v. d. predsjednicu Sudskog savjeta, dokaz da dijelu političkih struktura nije važno da se u tu instituciju izaberu ugledni pravnici.

Bulatović
Bulatovićfoto: Boris Pejović

”Gđa Simović Zvicer gotovo deceniju je članica Sudskog savjeta. Neustavnim odredbama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, postojećim uglednim pravnicima produžen je mandat. Zato je ovo pomalo farsična stvar, a postaje farsičnija zato što nije bilo dijaloga i zato što se nije željelo doći do toga da se s dvije trećine, ali i većom podrškom, izabere određeni broj kandidata... DPS još uvijek vlada pravosuđem ili njegovim djelovima. Članovi Sudskog savjeta koji su izabrani iz reda sudija, bliski su DPS-u. Ta partija političkim dogovorima želi da obezbijedi još dva čovjeka koji su njima bliski”, tvrdi Bulatović.

Bonus video: