Prava Crna Gora predala Inicijativu za ocjenu ustavnosti "zetskih zakona"

"Svako naknadno prekrajanje granica izborne jedinice predstavlja diskriminaciju onih građana kojima se uskraćuje stečeno pravo da biraju i budu birani na predstojećim lokalnim izborima"

10153 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Prava Crna Gora predala je danas Ustavnom Sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti „zetskih zakona“: Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, koji su juče usvojeni u Skupštini Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Prave, Inicijativu predaju na osnovu člana 56 Zakona o Ustavnom sudu.

"Naime, mijenjanje granica izborne jedinice povlači za sobom mijenjanje broja odbornika koji se biraju u Glavnom gradu, broj potpisa podrške izbornoj listi, kao i niz drugih protivustavnih izmjena. Imajući u vidu činjenicu da su građani Zete nesumnjivo stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog grada, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore prije održavanja zakazanih izbora predstavlja najbrutalnije kršenje biračkog prava građana Zete, suprotno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore", navodi se između ostalog u obrazloženju.

U obrazloženju podsjećaju da su lokalni izbori u Podgorici trebali biti održani 19. juna i to u utvrđenom okviru granica Glavnog grada na dan zakazivanja izbora, "pa svako naknadno prekrajanje granica izborne jedinice predstavlja diskriminaciju onih građana kojima se uskraćuje stečeno pravo da biraju i budu birani na predstojećim lokalnim izborima", dodajući da se na taj način ugrožavaju prava građana Zete.

"U konkretnom imamo upravo situaciju gdje se izborna jedinica kao cjelina mijenja, odnosno „cijepa“, te se jednom broju građana onemogućava da ostvare stečeno biračko pravo i to baš u izbornom periodu, odnosno nešto više od dva mjeseca prije održavanja zakazanih izbora", piše, između ostalog, u obrazloženju.

Bonus video: