Prihod Opštine Mojkovac 1,4 miliona eura

Neizmirene obaveze Opštine su 218.913 eura, a odnose se na bruto zarade zaposlenih u organima Opštine i javnim ustanovama za jun, naknade odbornicima za isti mjesec, te obaveze za ostale tekuće izdatke i kapitalne izdatke

6404 pregleda 2 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Prihodi budžeta Opštine Mojkovac od januara do kraja juna ostvareni su u iznosu od oko 1,4 miliona eura, što je 37,38 odsto u odnosu na godišnji plan.

Od lokalnih prihoda za šest mjeseci u opštinsku kasu slilo se 161.541 euro, što je tek četvrtina godišnjeg plana. Svega dva odsto od godišnjeg plana ili 308.779 eura, su ustupljeni prihodi za pola godine.

Prihodi od donacija su 94.583 eura i odnose se na realizaciju projekta “Povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu kroz oblike i kreiranje novih radnih mjesta”, finansiran iz fondova Evropske unije. Prihodi od transfera su oko 672.000 eura ili oko 46 odsto u odnosu na godišnji plan.

”Nadoknađeni prihodi iz tekuće rezerve budžeta države za prvi kvartal su u iznosu od 119.151 euro, od čega po osnovu poreza na zarade 88.153, po osnovu prireza porezu 13.728 i po osnovu sredstava iz Egalizacionog fonda 17.269. Prenesena sredstva iz prethodne godine iznose 23.238 eura”, piše u izvještaju o izvršenju budžeta za šest mjeseci.

Rashodi za pola godine su nešto više od 1,2 miliona eura, a to je 34 odsto, u odnosu na godišnji plan. Tekući rashodi iznose oko 909.371, a kapitalni izdaci 132.307 eura ili svega 14,17 odsto u odnosu na godišnji plan.

”Dinamika u trošenju sredstava bila je uslovljena realizacijom prihoda i objektivnim razlozima za realizaciju onih rashoda koji nijesu mogli biti realizovani za izveštajni period. To se prije svega odnosi na realizaciju kapitalnih investicija čije izvršenje se po pravilu realizuje u trećem i dijelom u četvrtom kvartalu. Prioritet je dat, prije svega, realizaciji tekućeg budžeta od kojeg zavisi i rad opštinskih organa i službi, kako i ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Opština”, piše u obrazloženju izvještaja o relizaciji budžeta od janura do kraja juna.

Podsjećaju da su opštine “ostale bez osnovnih prihoda koji su utvrđeni Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a to su porez na dohodak fizičkih lica, prireza porezu i dijela sredstava iz Egalizacionog fonda”.

Bonus video: