Posljedice usvajanja "zetskih zakona": Mijenjanje pravila usred igre

Đukanovićev savjetnik Boris Bastijančić u izjavi "Vijestima" je potvrdio da će predsjednik, kako je rekao, pravovremeno postupiti

44266 pregleda 26 komentar(a)
Foto: golubovci.me
Foto: golubovci.me

Usvajanje izmjena dva zakona kojima Zeta dobija status samostalne opštine, u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore u Podgorici 23. oktobra, zahtijeva brojne promjene.

Tako će predsjednik države Milo Đukanović morati da izmijeni odluku o raspisivanju izbora u Glavnom gradu i gradskoj opštini Golubovci - ukoliko prije toga potpiše izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević rekao je juče “Vijestima” da bi, prema njegovom mišljenju, predsjednik države trebalo da donese i novu odluku o raspisivanju izbora za novoosnovanu opštinu Zeta.

”To su dvije stvari koje treba da uradi predsjednik države čim zakoni za Zetu stupe na snagu, odnosno nakon objavljivanja ovih zakona u Službenom listu”, kazao je Vukčević.

Vukčević
Vukčevićfoto: Savo Prelević

Za 23. oktobar raspisani su izbori za odbornike u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Golubovcima, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Podgorici, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Đukanovićev savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić u izjavi "Vijestima" je potvrdio da će predsjednik, kako je rekao, pravovremeno postupiti.

”...Potrebno je najprije da Predsjednik Crne Gore, pod pretpostavkom da su supstancijalno i proceduralno legitimni, navedene pravne propise proglasi ukazom, u ustavno definisanom roku. Zatim, da oni budu objavljeni u “Službenom listu Crne Gore’’, i kako je predviđeno poslednjim članom oba zakona, da tada, istoga dana stupe na snagu i tako postanu sastavni dio našeg pravnog poretka. Svakako, ako i kad, sve prethodno bude izvjesno, predsjednik Crne Gore će pravovremeno postupiti, na neupitno pravno jasan i održiv način, u prvom redu imajući u vidu svoju raniju Odluku o raspisivanju izbora za odbornike od 2. avgusta ove godine, ali i duh i smisao novousvojenih zakona u svjetlu odvijanja aktuelnog izbornog procesa,” piše u izjavi Bastijančića.

Bastijančić
Bastijančićfoto: Boris Pejović

Poslanici Demokratskog fronta su prije dva dana u Skupštini ukazali da promjena broja birača u Podgorici znači da ne može ostati isti broj odbornika.

Vukčević je to potvrdio juče, rekavši da Skupština Crne Gore treba da imenuje opštinsku izbornu komisiju za Zetu, a da zatim slijedi donošenje odluke o broju odbornika i u Glavnom gradu i novoj opštini.

”Obaveza OIK Glavnog grada je da zatražimo od MUP-a broj odbornika samo za Podgoricu i da se nova odluka procesuira prema Skupštini”, kazao je.

On je dodao da će broj odbornika u Glavnom gradu biti smanjen jer Podgorica više ne može imati 61 predstavnika građana nakon izdvajanja Zete.

Prema podacima MUP-a 2. avgusta je u biračkom spisku za Podgoricu bilo upisano 155.913 birača, od čega je 12.556 u Zeti.

Skupština je u utorak veče poslije ponoći, glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), GP URA, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu čime je Zeta postala 25. crnogorska opština.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) rekla je za “Vijesti” da je drsko na brzinu nametnutno usvajanje zakona koji Zeti daju status samostalne opštine, dodatno urušavanje ionako krhkih institucija sistema, kako bi DPS pokušao da se održi na vlasti u Glavnom gradu.

”Ova partijska nezajažljivost umotana u oblandu brige za građane Zete izazvaće pravi haos. Već imamo raspisane izbore u Glavnom gradu i već je donesena odluka o broju odbornika u Skupštini Glavnog grada računajući birače iz Gradske opštine Golubovci, a raspisani su izbori i za tu gradsku opštinu… Sad, u sred igre treba da se mijenjaju pravila kako bi se na sve načine pokušao DPS održati na vlasti u Glavnom gradu. To je protivustavno i mi smo najavili inicijativu prema Ustavnom sudu, koji je već u prethodnoj odluci o neustavnosti odlaganja izbora dao stav o ovome”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Poslanici Fronta i Demokrata su tokom skupštinske rasprave o izmjenama zakona takođe tvrdili da iza svega stoji DPS koji pokušava da zadrži vlast u Glavnom gradu. Lider Demokrata Aleksa Bečić je izmjene zakona nazvao izbornim inžinjeringom.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, u okviru koje je nastupao DF u Podgorici je na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. osvojila 40.873 glasova, od čega u Zeti 4.476 ili skoro 11 odsto.

Demokrate su u Podgorici, u koaliciji s Demosom (“Mir je naša nacija”), dobile 19.696 glasova, od čega u Zeti 2.005 (10 odsto).

Koalicija “Crno na bijelo” (URA i CIVIS) u Podgorici je dobila 10.525 glasova, od čega u Zeti 307 (2,9 odsto).

DPS je u Podgorici u avgustu 2020. osvojio 41.923 glasa, od toga u Zeti 3.120 (7,4 odsto).

Socijaldemokratska partija (SDP) u Podgorici je tada imala 3.711 glasova, od čega je iz Zete stiglo 139 (3,7 odsto).

Iz Centra za demokratsku tranziciju pozvali su juče Đukanovića da “zetske zakone” vrati na ponovno glasanje jer se izglasavanjem ovih akata “izborna jedinica mijenja u sred izbornog procesa”.

Da bi zakoni stupili na snagu, potrebno je da predsjednik države potpiše ukaz o njihovom proglašenju.

Ta pojava, kako navodi CDT, predstavlja prekrajanje granica izbornih jedinica, s ciljem tako da onaj ko prekraja dobije većinu glasova unutar novoformiranih izbornih jedinica.

DF je prilikom rasprave o zakonima predlagao amandmane kojim se teritorija buduće opštine proširuje na dio Dajbaba s Kućama Rakića i Biznis zonom oko Kombinata aluminijuma, kao i Žabljak Crnojevića. Iz DF-a su tvrdili da bi time Zeta bila ekonomski održivija.

Poslanik DF-a Milan Knežević je tokom rasprave rekao da to nijesu njihovi amandmani, već zahtjevi građana Zete koji su u utorak blokirali kružni tok na saobraćajnici Podgorica - Bar, tražeći da poslanici usvoje njihove zahtjeve koji su bili sadržani u amandmanima Fronta. Iz Odbora ‘Za spas Zete’ juče su najavili da će se blokade nastaviti nakon što s mještanima koordinišu aktivnosti i odrede set akcija.

Nije isključeno da se ovo radi kako bi se izbori ponovo odložili

Branka Bošnjak kaže da nije isključeno da se sve ovo čini kako bi se opet prolongirao datum izbora, a da glavni kreator svega Đukanović ostane navodno čist pred Ustavom.

”Drugi, kao što je navikao, obavljaju i sad prljavi posao za njega… Da ne govorimo o diskriminaciji i različitim tretmanom sad kada su izborna prava Zećana u pitanju u odnosu na prava koja su imali građani Tuzi…, ali Tuzani su bili naklonjeni DPS-u, a Zećani nijesu i samo zbog toga sve ovo brutalno gaženje Ustava i zakona”, kazala je Bošnjak.

Bonus video: