Prava: Trideset godina nakon požara zabraniti promjenu namjene šumskog zemljišta

Predloženom izmjenom Zakona o šumama pooštrene i kazne za fizička i pravna lica koja počine prekršaje koji mogu ili dovode do izazivanja požara u šumi

3242 pregleda 3 komentar(a)
Predsjedništvo Prave Crne Gore, Foto: Prava Crna Gora
Predsjedništvo Prave Crne Gore, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog izmjene i dopune Zakona o šumama, kojim se zabranjuje promjena namjene izgorjelog šumskog zemljišta u periodu od 30 godina od dana nastanka požara, kao i svaka aktivnost kojom se sprječava obnova izgorjele šume u periodu od 30 godina od dana nastanka požara.

Razlog za usvajanje te dopune je, kako su kazali, često podmetanje takozvanih „investicionih požara“, te dalja zloupotreba prenamjenom iz šumskog u građevinsko zemljište.

"Svjedoci smo brojnih šumskih požara na različitim lokacijama u Crnoj Gori, na kojima su poslije izvjesnog vremena umjesto obnovljenih šuma nikli objekti za stanovanje, poslovni i drugi objekti. U mnogim slučajevima se radi o namjerno podmetnutim požarima, takozvanim 'investicionim požarima' koji imaju za cilj da unište drveće i drugu vegetaciju u šumi da bi se oslobodio prostor za izgradnju objekata. Tako se smanjuju površine pod šumom i gube dragocjeni šumski resursi", saopšteno je iz Prave.

Predloženom izmjenom Zakona o šumama pooštrene su i kazne za fizička i pravna lica koja počine prekršaje koji mogu ili dovode do izazivanja požara u šumi.

„Ovakvim zakonskim rešenjem stavlja se tačka na 'investicione požare', a u koncipiranju izmjena i dopuna, prije svega u dijelu tridesetogodišnje zabrane, ugledali smo se na Španiju, koja u Evropi nije izuzetak u pogledu borbe protiv 'investicionih požara' i sa njima povezanom građevinskom mafijom. Možemo samo da zamislimo koliko je objekata u Crnoj Gori u prethodnim decenijama niklo na prethodno namjerno opožarenim prostorima, putem kasnije promjene namjene zemljišta. Usvajanjem ovog zakonskog rešenja stavićemo tačku na uništavanje naših prirodnih resursa na ovaj nezakoniti i perfidni način iza koga se kriju interesi tajkuna", kazao je lider Prave Marko Milačić.

Pozvao je sve političke partije i poslanike da se usvoji ovo zakonsko rešenje već na prvoj sjednici sljedećeg jesenjeg zasjedanja Skupštine.

Bonus video: