Lekić najavio da će najvjerovatnije biti uzdržan na glasanju o Vladi

Lider Demosa kazao da, uprkos nestabilnoj političkoj sceni u Crnoj Gori, nije nemoguće pevazilaženje duboke političko-institucionalne krize

18660 pregleda 13 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Crna Gora prolazi kroz fazu ozbiljnih iskušenja, prije svega na unutrašnjem planu, što će bitno opredijeliti rezultate u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku lidera Demosa i predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodraga Lekića i šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Lekić je, između ostalog, rekao da će sjutra u parlamentu najvjerovatnije glasati uzdržano povodom inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

"Tokom današnjeg radnog ručka, Miodrag Lekić je, podsjećanjem na značaj partnerstva Crne Gore i OEBS-a, posebno u sadašnjem i vrlo delikatnom momentu reformskih procesa, izrazio očekivanja za još jaču demokratsku ulogu i uticaj OEBS-a u našoj zemlji. Tom prilikom Lekić je prenio mišljenje i da uprkos nestabilnoj političkoj sceni u Crnoj Gori nije nemoguće pevazilaženje duboke političko - institucionalne krize pod uslovom da se poštuju poznata pravila demokratije koja se primjenjuju u pravnim i demokratskim državama", saopšteno je iz Demosa.

Vag je naglasila da Misija OEBS-a i u Crnoj Gori dosljedno ostaje privržena promociji vrijednosti pravne države i ljudskih prava.

Vag
Vagfoto: OSCE

Dvoje sagovornika su saglasni da Crna Gora prolazi kroz fazu ozbiljnih iskušenja, prije svega na unutrašnjem planu, što će bitno opredijeliti rezultate, potencijalno pozitivne ali nažalost i potencijalno negativne, u procesu evropskih integracija. Taj rezultat će najviše zavisiti od, kako doraslosti snaga koje vode državu, tako i od svih faktora koji učestvuju u političkom procesu", dodaju iz Demosa.

Lekić je sagovornici kazao da će sjutra u parlamentu najvjerovatnije glasati uzdržano povodom inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi, "time jasno praveći distancu prema svim akterima neprirodne i zato rekordno brzo raspale vladine koalicije".

"U isto vrijeme dajući šansu od 14 dana za eventualno usmjeravanje političkog procesa prema interesima zemlje i njenih građana, kao i poštovanja univerzalnog demokratskog principa izborne volje građana", dodaje se u saopštenju.

Dio razgovora je bio posvećen razmjeni mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu, toku i posljedicama tog rata, kao i o teškoćama međunarodne zajednice da diplomatskim putem dođe do prekida rata i pravednog rješenja.

Bonus video: