CnB i SNP spremili predlog za rekonstrukciju Vlade; Abazović: Dobrodošli svi sem potpisnici današnje inicijative

"Ovo je inicijativa upućena svim pobjednicima iz avgusta, što znači i Demokratskom frontu", poručio je premijer Abazović

102217 pregleda 76 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je večeras da je devet poslanika liste "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije (SNP) potpisalo inicijativu za rekonstrukciju Vlade.

On je na pres-konferenciji u Skupštini Crne Gore pročitao dokument u kome se, kako je rekao, navodi da potpisnici iskazuju spremnost za rekonstrukciju Vlade na sljedećim principima:

"Borba protiv kriminala i korupcije; reforme i priprema izbora; zajedničko rješenje oko imenovanja u pravosuđu; Vlada ostaje posvećena evropskom kursu i regionalnoj saradnji; izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koja dijele društvo...", kazao je Abazović.

foto: Tviter/GP URA

Istakao je da rekonstrukcija podrazumijeva učešće svih političkih aktera u Vladi, osim podnosilaca današnje inicijative o nepovjerenju njegovom njegovom kabinetu. (DPS, SD, SDP, LP, DUA).

"Potpisnici sporazuma su saglasni da se prave korekcije sporazuma u skladu sa dogovorom. Ovo je formalno proslijeđeno ostalim poslanicima", rekao je premijer.

Na pitanje da li je predlog proslijeđen i Bošnjačkoj stranci, odgovorio je potvrdno.

Na dodatno pitanje šta ako manjine neće u Vladu, odgovorio je da za sada jedna partija želi u Vladu, a ostalo će vidjeti u razgovorima.

"Ovo je inicijativa upućena svim pobjednicima iz avgusta, što znači i Demokratskom frontu".

Upitan da li će Vlada biti tehnička, rekao je da su to "finese" i da time ne treba opterećivati javnost.

"Ako Vlada padne, mehanizam ide u ruke (Mila) Đukanovića ako ne ide rekonstrukcija".

Abazović je kazao da mu je poslanik DPS-a Predrag Bošković nakon izlaganja na plenumu, rekao: "Tek ćeš da vidiš...".

Komentarišući to, rekao je da te riječi nije shvatio kao prijetnju.

"Takao sam osinjak, "mašinerija" će se upaliti narednih dana- i ja sam spreman, ne plašim se nikog od njih", poručio je Abazović.

Prethodno, Abazović je optužio Boškovića i ministra odbrane Raška Konjevića (SDP) da su "politički izvođači destabilizacije države, pod potronatom Bemaksa".

Abazović je rekao i da ima mnogo opasnih ljudi u Crnoj Gori, ali da neće trepnuti pred njima i da ima svu dokumentaciju za SDT.

Potvrdio je da je došlo do verbalnog sukoba sa Medojevićem na sastanku, ali kako kaze "ne bi tome pridavao važnost".

Nezvanično, Medojević je predložio uvođenje vanrednog stanja nakon čega je izvrijeđao Abazovića i napustio sastanak.

"Crna Gora je u takvom trenutku da se mora ići na vanredne parlamentarne izbore i Vlada je tu da pripremi", saopštio je on.

Bonus video: