Mandić: Žao mi je što smo propustili šansu, neizvjesne prognoze

Mandić je istakao da će vlada Dritana Abazovića biti upamćena po potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC i da je to važno za srpski narod u Crnoj Gori i za SPC

34971 pregleda 110 komentar(a)
Mandić, Foto: Luka Zeković
Mandić, Foto: Luka Zeković

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića, da mu je žao što su propustili veliku šansu da poslije "dva velika eksperimenta" ostanu u okviru parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 2020. godine.

Kazao je da je rasplet situacije e teško prognozirati.

Mandić je za RTS ocijenio da je politički život u Crnoj Gori veoma dinamičan.

"Juče smo propustili veliku šansu da konstituišemo vladu koja bi bila izraz one parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta (prije dvije godine). Uložili smo veliku energiju, ne zbog političara, nego zbog naroda koji se radovao da je poslije 30 godina smijenjena vlast Mila Đukanovića", napomenuo je Mandić, kako prenosi portal RTS-a.

Prema njegovim riječima, Demokratski front je uložio veliku energiju na odnosima URE i Demokrata da pokuša da pronađe zajednički jezik pošto su to, kako kaže, "tvrdo zakucane pozicije".

"Jedna strana ne želi više da pravi dogovore u okviru te parlamentarne većine, ako se promijeni njen premijer, a druga strana je imala želju da se sve vrati na početak. Žao mi je što smo propustili tu veliku šansu da poslije dva velika eksperimenta koji nisu dali rezultate da ostanemo u okviru te parlamentarne većine", rekao je Mandić.

Mandić je istakao da će vlada Dritana Abazovića biti upamćena po potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je to važno za srpski narod u Crnoj Gori i za SPC.

"Taj dokument ima veliku težinu. Priča koju smo juče čuli o borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji, posebno prozivanje šefova organizovanih kriminalnih grupa bila je dobra osnova da u jednom partnerskom odnosu pokušamo da sačuvamo sve ono što smo obećavali građanima Crne Gore. Nažalost, do toga nije došlo, a rasplet situacije je teško prognozirati", napomenuo je Mandić.

Kaže da, ako se uzme u obzir da je ovo bila inicijativa Demokratske partije socijalista i da je povod za izglasavanje nepovjerenja bilo potpisivanje Temeljnog ugovora, nesumnjivo da je DPS juče u parlamentu odnio jednu veliku pobjedu.

"Postoji neka mogućnost da dođe do revitalizacije, svakako oni će tražiti partnera za formiranje vlade u kojoj će učestvovati Demokratska partija socijalista", rekao je Mandić.

Bonus video: