Milatović: Izbori da budu što prije, Crnoj Gori treba novi saziv Skupštine

Na pitanje da li bi na izborima nastupili u koaliciji sa Demokratama, Spajić je odgovorio da su sa njima i ranije sarađivali i da razmišljaju o raznim opcijama

33362 pregleda 95 komentar(a)
Milatović i Spajić, Foto: Biljana Matijašević
Milatović i Spajić, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 20.08.2022. 14:39h

Trenutni saziv Skupštine najveći je politički problem u Crnoj Gori i to je svima jasno, kazao je jedan od lidera pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.

"On u prethodne dvije godine nije mogao da izrodi stabilnu Vladu, godina mu je trebala da izabere Tužilački savjet, Sudskog savjeta još nema, ni sudija Ustavnog suda", rekao je Milatović na pres konferenciji.

Istakao je da je jedini način izlaska iz krize promjena trenutnog saziva Skupštine, što je, kako je kazao, moguće na izborima.

Milojko Spajić, jedan od lidera pokreta Evropa sad, podsjetio je na sve teškoće koje su imali dok su bili u Vladi i koliko je napadan program Evropa sad.

"Taj zamajac koji smo pokrenuli već usporava zbog loše sezone, prekinutog niza reformskih koraka koje smo počeli... U julu ćemo vjerovatno imati deficit", rekao je on.

Jakov Milatović, Milojko Spajić
foto: Biljana Matijašević

"Crnoj Gori treba novi saziv Skupštine i želimo da ti izbori budu što prije. Naš predlog je da ti izbori budu 23. oktobra sa lokalnim izborima", poručio je Milatović.

Podsjetio je da je juče nepovjerenje Vladi izglasalo 50 poslanika i ono što se juče desilo je, kako je rekao, jedino što se moglo desiti.

"Pozdravljamo odluke Demokrata, Ujedinjene i Prave Crne Gore... Ono što se desilo je jedino što se moglo desiti. Četrdeset treća Vlada se 'grba rodila', a kako je nastala, tako se i ugasila", kazao je Milatović.

On je dodao da je 43. Vlada nezakonito izabrana, da su namjerno i svjesno neustavno odloženi izbori, čime je produžena vlast Demokratske partije socijalista u velikom broju opština.

Naveo je i na mnoga, kako je kazao, problematična kadrovska rješenja 43. Vlade, "što je najbolji dokaz da je Vlada koja je juče pala, bila vlada DPS-a".

Naveo je primjer imenovanja Alije Košute u Fond PIO, Damira Davidovića za državnog sekretara u Ministarstvu za ekonomski razvoj, Zorana Đurišića kao savjetnika premijera, Nataše Pešić u Komisiji za stanove...

"Jako je loše ovo što se posljednje desilo - izglasavanje zakona o Zeti, kako bi se omogućilo DPS-u da ostane na vlasti, a Građanski pokret URA da pređe cenzus", kazao je Milatović.

Na pitanje da li bi na izborima nastupili u koaliciji sa Demokratskom Crnom Gorom, Spajić je odgovorio da je to pitanje logično i da razmišljaju o raznim opcijama.

"Demokrate su jedne od najbližih partija... Sarađivali smo u prošlosti, oni su podržali program 'Evropa sad', imali smo par jako bitnih projekata koje smo zajedno iznijeli. Ja sam bio stava da treba da izađemo samostalno na parlamentarne izbore. Još ćemo razgovarati", kazao je Spajić.

Na pitanje da li bi izbori koji su zakazani za 23. oktobar, mogli biti odloženi ako se ne izaberu sudije Ustavnog suda, Milatović je odgovorio da i za to postoji rješenje.

"Zakonskim promjenama je trenutnom sudiji Ustavnom suda moguće produžiti mandat. Ako 81 poslanik ne može da se odgovori oko jednog imena, možemo biti zemlja koja nikad neće održati izbore. Pa đe to ima?, pitao je Milatović.

Ustavni sud trenutno funkcioniše sa četvoro sudija, a treba da ih ima sedmoro. U septemmbru još jedan sudija stiće uslov za penziju, pa Ustavni sud neće imati kvorum za rad.

Milatović je kazao da ako postoji volja ima i načina, a očigledno da do sada nije postojala volja.

"Ostaviću građanima da prosude zašto je to tako. Podsjetiću da je URA bila uzdržana kada je bilo glasanje za sudije Ustavnog suda, mislim da su oni pokazali glasanjem svoju poziciju u odnosu na potrebe ovog društva, meni je žao zbog toga", rekao je Milatović.

Bonus video: