SNP: Ubuduće neće biti nijedne ozbiljne Vlade bez našeg adekvatnog učešća

"Zadržali smo postojeći nivo plata i penzija i obavezali se da od početka naredne godine minimalna penzija bude 270 eura"

14798 pregleda 83 komentar(a)
Vlada srušena "neprincipijelnim i tajnim dogovorom DPS-a i Demokrata, kome su se pridružile manje partije": SNP, Foto: snp.co.me
Vlada srušena "neprincipijelnim i tajnim dogovorom DPS-a i Demokrata, kome su se pridružile manje partije": SNP, Foto: snp.co.me

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da ubuduće neće biti "nijedne ozbiljne Vlade bez adekvatnog učešća" te partije, kao i da je razlog zbog kojeg su bili dio Vlade Dritana Abazovića a i zbog kojeg je srušena - potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) - "ispunjenje amaneta sa Trojčindanskog sabora i sa vanvremenskih litija."

U saopštenju navode da je Vlada srušena "neprincipijelnim i tajnim dogovorom DPS-a i Demokrata, kome su se pridružile manje partije". Dodaju da je to bila Vlada sa najkraćim mandatom u istoriji Crne Gore, ali i sa "najvećim rezultatima i uspjesima."

"Nijednog trenutka nismo zastali u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Naprotiv, stvorili smo pretpostavke da SDT i v.d. VDT-a rade svoj posao hrabro, odlučno i profesionalno. Uhvatili smo se u koštac sa brojnim problemima u oblasti finansija, pravde, zdravstva, prosvjete, poljoprivrede, sporta. Zadržali smo postojeći nivo plata i penzija i obavezali se da od početka naredne godine minimalna penzija bude 270 eura", navode iz SNP-a.

Poručuju da su u mandatu 43. Vlade regulisali platni promet sa Srbijom i dogovorili stabilno snabdijevanje hranom iz Srbije u "narednim teškim mjesecima koji dolaze."

"Radili smo na unapređenju stanja u bolnicama i domovima zdravlja i postavili kamen temeljac za izgradnju Klinike za mentalne bolesti, nakon što vlast DPS-a 30 godina na tom polju ništa nije uradila. Radili smo na poboljšanju stanja u crnogorskoj prosvjeti i krenuli sa realizacijom infrastrukturnih objekata milionske vrijednosti, kao i u proces izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora koji će dovesti do poboljšanja materijalnog statusa prosvjetnih radnika", piše u saopštenju.

Dodaju da su se "suočili sa naslijeđenim problemima" u sportu, ali i ispratili svaki uspjeh crnogorskih sportista.

Kao "strah brojnih funkcionera DPS-a" iz SNP-a ističu da je Vlada utvrdila nacrt Zakona o porijeklu imovine.

"Ono na šta smo posebno ponosni i zbog čega smo i u ušli u manjinsku Vladu smo ostvarili. Nakon deset godina, potpisan je Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čime su konačno ovoj najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori data prava koja su joj tako dugo uskraćivana. Naročito smo zadovoljni zbog ovog dostignuća jer smo ostvarili obećanje koje smo dali građanima i vjernicima, te ispunili amanet sa Trojčindanskog sabora i sa vanvremenskih litija. Nijednog trenutka nismo posustali i uz nespornu odlučnost premijera Abazovića riješili smo ovo pitanje koje je tako dugo opterećivalo Crnu Goru", piše u saopštenju.

Iz SNP-a kažu da ne žale što su bili u Abazovićevoj Vladi, "jer znamo da smo u saradnji sa Urom i drugim partijama postigli velike stvari, o kojima će istorija suditi."

"Posvećeni što bržem ulasku Crne Gore u EU, reformama, povećanju zaposlenosti i omogućavanju boljeg života građana, odlučni da suzbijemo organizovani kriminal i korupciju i građanima omogućimo bolji život, nastavljamo dalje do formiranja nove Vlade ili raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Poručujemo svima da je borba za pravednu i razvijenu Crnu Goru počela i da nas niko na tom putu neće zaustaviti. Od izbora ne bježimo i uvijek smo spremni za svaku provjeru građana", zaključuju iz SNP-a.

Bonus video: