Za spas Zete: Referendum u Dajbabama inscenirani politički trik URE zarad glasa više na izborima

Najljubaznije mole predstavnike URE da se "ostave pitanja Zete i rešavanja njenih politički isceniranih problema, jer su svoju dobru volju da pomognu građanima Zete pokazali u Skupštini 16.08, prilikom glasanja zakona o Zeti"

12913 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odbor "Za spas Zete" saopštio je da je aktuelna priča oko referenduma u Dajbabama "inscenirani politički trik" Građanskog pokreta (GP) URA, kako bi predstavnici te partije "napravili spasioce Dajbaba, ne bi li dobili koji glas više" na predstojećim izborima zakazanim za 23. oktobar.

U saopštenju, iz Odbora kazuju da je količinu građanstva GP URA pokazala na skupštinskom zasijedanju, kada su glasali za "zetske zakone" suprotno volji građana Zete.

Navode da su se iz URE na taj potez odlučili uprkos sastanka sa predstavnicima Odbora i objašnjenju situacija i iznesenih zahtjeva.

Zaključci sa pomenutog sastanka su, kako tvrde, da Zeta obuhvati dio naselja Kuće Rakića i Dajbabe zaključno sa istoimenim manastirom, "koji je paroh svih zetskih crkava".

"Zećanima nije cilj da pripajaju nasumično okolna naselja, već je jedini cilj zaštita nekadašnje teritorije Zete, i na tim osnovama zaokruživanje buduće teritorije opštine Zeta. Naravno, ukoliko postoji volja od strane mještana bilo kog naselja za priključenje Zeti, Zećani takođe pokazuju dobru volju da se to ispoštuje shodno zakonskim procedurama", poručuju iz Odbora.

Dodaju da je u prošlosti katastarska opština Botun "oštećena za dobar dio teritorije, a sve u korist sadašnje katastarske opštine Dajbabe, i taj „oduzeti“ dio teritorije se uglavnom tiče ovog prostora koji treba da pripadne Zeti."

"Ovo je svakako pitanje koje moraju riješiti državne institucije, ali je važno upoznati javnost o navedenom. Pripajanje određenih naselja prilikom osamostaljenja komšijske opštine Tuzi, kao ni svih ostalih opština, nije regulisano kroz referendumsko pitanje, pa shodno tome nema potrebe da se aktuelizuje ovo pitanje ni u slučaju Zete, posebno ne uzimajući u obzir potpuno pogrešno navođenje iskazanih zahtjeva od strane građana Zete", poručuju iz Odbora.

Najljubaznije mole predstavnike URE da se "ostave pitanja Zete i rešavanja njenih politički isceniranih problema, jer su svoju dobru volju da pomognu građanima Zete pokazali u Skupštini 16.08, prilikom glasanja zakona o Zeti."

"Još jednom ih najljubaznije molimo, da bismo bili krajnje jasni, da ne pominju više Dajbabe i referendum u kontekstu pripajanja Zeti, kako ne bi izuzetno veliko nezadovoljstvo građana Zete dodatno povećali, ponovo svojim nečistim političkim namjerama", zaključuje se u saopštenju Odbora.

Bonus video: