Lekić: Postavši mračno društvo, treba za početak makar upaliti svijetlo, kako bi Crnoj Gori počelo da sviće

"Napuštanjem neozbiljnih, politikom i vlašću opsjednutih šaralatana, upliva retrogradnih pojedinaca i ustanova, postizanjem širokog konsenzusa o temeljnim vrijednostima integrisanog crnogorskog društva, izgrađivanjem pravne i pristojne države pravila koja jednako važe za sve građane – to je jedini put kojim Crna Gora može da se ukotvi u svoj i evropski, magistralni tok"

5916 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić saopštio je da najnoviji pad Vlade, "njeni zapleti i propagandni nivo javne riječi" izražava nastavak višedecenijske vrijednosne, političke i moralne erozije crnogorske države.

Lekić je na Fejsbuku uputio "crtice povodom pada Vlade" u kojima navodi da se u užem smislu radi o novoj političkoj dinamici nakon 30. avgusta 2020. kada su građani "prešli Rubikon i rekli ne korupcionaškom sistemu vlasti".

Dodaje da Rubikon nije prešao "dobar dio političke elite ostajući u anakronoj svijesti poimanja politike iz starog sistema što potvrđuju najmanje tri momenta".

Kao prvi momenat, Lekić navodi "gotovo netaknut, neodrživ, posebno ekonomski, i koruptivan sistem funkcionisanja države."

"Iskušenje saradnje sa glavnim vinovnikom degenerativno-korupcionaškog sistema, iskušenje koje se u nekim slučajevima (očekivano) pretvorilo u “poljubac smrti”. Poimanju politike i koalicione vlasti kao trgovačko – dioničarskog društva", navodi lider Demosa kao preostala dva momenta.

Iduća Lekićeva crtica navodi “Organizovano javno laganje”(izraz Hane Arent) kojim se, kako kaže, "sve može “opravdati”, dakle to sada zajedničko njegovanje (ne)kulture laži se danas lako primjenjuje, vjerovatno uz stavljanje nekog nevidljivog pancira na javni obraz."

"Dva pada vlade, koliko god govorilo loše o stanju u zemlji, još uvjek ne znači da je lošije od vremena tkz. stabilnosti vlada u kojima je polako, ali sigurno izgrađivan sistem endemske korupcije, neodgovorne i nekontrolisane vlasti kao kanceroznog usuda današnje Crne Gore. Vlade padaju u demokratskim zemljama, uz podsjećanje iz naše istorije da su poslije prvog saziva Crnogorske narodne skupštine 1906. u roku od nekin pet mjeseci pale tri vlade – Lazara Mijuškovića, Marka Radulovića i Andrije Radovića", navodi Lekić.

Kazao je da su se dvije posljednje vlade, "koje su po mjeri svojih propagandnih (ne)kultura, sebe nazvale, jedna “najbolja u istoriji”, druga “evropska vlada samoporazile iznutra – URA je oborila prvu, a SDP, Bošnjačka, DUA drugu, sve pod dirigentskom palicom DPS-a."

"Da li povišena temperature ima i ljekovite potencijale, drugim rječima - kako prvo zaustaviti pad u ambis, zatim stvoriti uslove za preokret i preusmjeriti kretanje? Postavši mračno društvo, treba za početak makar upaliti svijetlo, kako bi Crnoj Gori počelo da sviće, možda nagovještaj dugo čekane rujne zore. Napuštanjem neozbiljnih, politikom i vlašću opsjednutih šaralatana, upliva retrogradnih pojedinaca i ustanova, postizanjem širokog konsenzusa o temeljnim vrijednostima integrisanog crnogorskog društva, izgrađivanjem pravne i pristojne države pravila koja jednako važe za sve građane – to je jedini put kojim Crna Gora može da se ukotvi u svoj i evropski, magistralni tok", navodi Lekić.

Zaključuje da takva crnogorska pobjeda može da se ostvari nigdje drugo već samou Crnoj Gori, "uz ozbiljnu i dostojanstvenu saradnju sa međunarodnim partenrima, koja ne smije biti neokolonijalno nadgledanje i uticaji na bazi interesa drugih."

Bonus video: