objavljeno u Službenom listu

Đukanović potpisao "zetske zakone": Zeta zvanično opština

Predsjednik države potpisao i izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

29665 pregleda 63 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je "zetske zakone" - izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i o Glavnom gradu.

To je objavljeno danas u Službenom listu.

Tako je Zeta od danas zvanično samostalna opština.

"Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja: Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunju, Mahala, Mataguţi, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine", navodi se u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Dodaje se da poslove lokalne uprave i lokalne službenike i namještenike koji su obavljali te poslove u organima lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada preuzeće organi lokalne uprave Opštine Zeta, u roku od 30 dana od dana obrazovanja tih organa.

"Do obrazovanja organa lokalne uprave Opštine Zeta, poslove iz njihove nadležnosti obavljaće organi lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada. Do 30. juna 2023. godine, finansiranje Opštine Zeta vršiće se iz Budžeta Opštine Golubovci, kao opštine u okviru Glavnog grada, odnosno iz Budžeta Glavnog grada Podgorice. Kapitalni projekti na teritoriji Opštine Zeta, za koje su zaključeni ugovori o izvođenju radova do dana stupanja na snagu ovog zakona, finansiraće se iz Budžeta Glavnog grada Podgorice", piše u zakonu.

Skupština je izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i o Glavnom gradu usvojila u srijedu.

Poslanici Demokratskog fronta i Prave Crne Gore, Milan Knežević i Marko Milačić, juče su u skupštinsku proceduru predali predloge o izmjenama "zetskih zakona", kojima je predviđeno da novoformiranoj opštini Zeta pripadne istočni dio Dajbaba.

Đukanović je potpisao i izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.