Izbori u Zeti 23. oktobra

Đukanović je juče donio Odluku o djelimičnom poništavanju (prednje) Odluke o raspisivanju izbora za odbornike, pošto je prethodno ukazima proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu

50277 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Zeta za 23. oktobar.

To je saopštio njegov savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

Đukanović je juče donio Odluku o djelimičnom poništavanju (prednje) Odluke o raspisivanju izbora za odbornike, pošto je prethodno ukazima proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu.

Oni su objavljeni u Službenom listu 22. avgusta i tada su stupili na snagu.

isključivo u skladu sa svojim utvrđenim ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće odnosne pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane rokove crnogorskog izbornog zakonodavstva.

"... Imajući u vidu svoju Odluku o izboru odbornika od 2. avgusta ove godine, Predsjednik Crne Gore je, pravovremeno postupajući, juče donio Odluku o djelimičnom poništavanju (prednje) Odluke o raspisivanju izbora za odbornike, isključivo u skladu sa svojim utvrđenim ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće odnosne pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane rokove crnogorskog izbornog zakonodavstva", navodi se u saopštenju koje potpisuje Bastijančić.

Objasnio je da je Đukanović jučerašnjom Odlukom, polazeći od inovirane činjenične osnove, u okrilju dejstva Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Zakona o Glavnom gradu i Zakona o upravnom postupku, poništio tačku 1 alineja 4 - kojom su raspisani izbori za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i alineja 9 - kojom su raspisani izbori za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, obje sadržane u Odluci o raspisivanju izbora donesenoj 2. avgusta 2022. godine.

"S obzirom na sve prethodno navedeno, a uvažavajući dodatno smisao i duh člana 38a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, predsjednik je stao na stanovište da su se stekli potrebni uslovi za donošenje nove Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine".

Bonus video: