U Zeti pravo glasa ima 12.546 građana, u Podgorici 143.297

Broj birača u biračkom spisku u Gradskoj opštini Golubovci, po kome su održani prethodni (parlamentarni) izbori 30. avgusta 2020. godine je bio 12.335

13634 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na lokalnim izborima u Opštini Zeta 23. oktobra pravo glasa imaće 12.546 građana, saopštilo je Ministartsvo unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a dodaju da je broj birača u biračkom spisku u Gradskoj opštini Golubovci, po kome su održani prethodni (parlamentarni) izbori 30. avgusta 2020. godine je bio 12.335.

Kada su u pitanju izbori u Podgorici broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore 23. avgusta je 143.297, dok je na izborima 30. avgusta 2020. taj broj bio 140.332, navode iz MUP-a.

"Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Golubovci, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak", navode iz MUP-a.

Dodaje se da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

"Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište", piše u saopštenju.

Navode da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

"Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranja certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me. U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta", zaključuje se u saopštenju.