DF predao Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti "zetskih zakona"

"Napominjemo da je već donešena odluka i o broju odbornika u Skupštini Glavnog grada, a pri donošenju te odluke uračunati su i birači sa područja Zeta, koji su osporenim zakonima sada dislocirani u novoformiranu opštinu Zeta”, navedeno je u inicijativi DF-a

11561 pregleda 5 komentar(a)
Poslanici Demokratskog fronta, Foto: Boris Pejović
Poslanici Demokratskog fronta, Foto: Boris Pejović

Poslanici Demokratskog fronta predali su danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti “zetskih zakona”, kojima je Zeti dodijeljen status opštine uoči lokalnih izbora.

Izmjene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji i o Glavnom gradu, Skupština je većinom glasova usvojila 16. avgusta.

Ti zakoni su objavljeni u Službenom listu 22. avgusta i tada su stupili na snagu.

Nakon toga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio Odluku o djelimičnom poništavanju Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i donio odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Zeta za 23. oktobar.

“Inicijativu smo podnijeli iz razloga što ove zakone smatramo nesaglasnim sa Ustavom Crne Gore jer se u sred izbornog procesa mijenjaju 'pravila igre', s obzirom da su izbori u Glavnom gradu Podgorici i gradskoj opštini Golubovci već raspisani za 23. oktobar 2022. godine. Napominjemo da je već donešena odluka i o broju odbornika u Skupštini Glavnog grada, a pri donošenju te odluke uračunati su i birači sa područja Zeta, koji su osporenim zakonima sada dislocirani u novoformiranu opštinu Zeta”, navedeno je u inicijativi DF-a.

Dodaju da je usvajanjem ovih osporenih zakona u sred izbornog procesa promijenjena je izborna jedinica Glavni grad - Podgorica, što predstavlja grubo kršenje biračkog prava, prava stanovnika Zete da u skladu sa Ustavom biraju i budu birani u Skupštini Glavnog grada Podgorica, a to pravo su već bili ostvarili na već raspisanim lokalnim izborima.

“Ovi zakoni omogućavaju realizaciju ozbiljnog izbornog inženjeringa i zato ih hitno treba proglasiti neustavnim i onemogućiti to”, navode iz DF-a.

Takođe, kako kažu, ovi zakoni imaju i diskriminatorski karakter, jer se drugačije ophodilo prema biračima gradske opštine Tuzi, kada se ta gradska opština u okviru Glavnog grada Podgorica osamostalila i postala samostalna opština.

“Ovim osporenim zakonima se urušavaju elementarna Ustavna načela i stvara pravna nesigurnost u iskazivanju izborne volje i izbornog prava građana. Veoma je sporno, da ne kažemo opasno, i nije zabilježeno u praksi da se nakon raspisivanja izbora mijenjaju već utvrđena izborna pravila. Zato smatramo da se ovi zakoni moraju proglasiti neustavnim, kako bi se izbjeglo izigravanje demokratskih principa i pravnih standarda”, naveli su poslanivi DF-a.

Smatraju i da je nova, izmijenjena Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine, koju je donio Predsjednik Crne Gore neustavna.