Ministarka pomiješala nadležnosti?

U odgovoru Vijestima iz kabineta potpredsjednice Vlade Jovane Marović, objašnjava se da izvršna vlast vodi unutrašnju i spoljnu politiku i da se nije umiješala u posao Skupštine

28707 pregleda 24 komentar(a)
U fokusu Vlade u tehničkom mandatu ostaje ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila: Sa sastanka Marovićeve i Feltena, Foto: Vlada Crne Gore
U fokusu Vlade u tehničkom mandatu ostaje ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila: Sa sastanka Marovićeve i Feltena, Foto: Vlada Crne Gore

Izjava potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović (GP URA) da, između ostalog, prioriteti Vlade u tehničkom mandatu ostaju imenovanja članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, ne predstavlja miješanje u nadležnost zakonodavne vlasti, jer izvršna vlast vodi unutrašnju i spoljnju politiku.

To je objašnjenje iz kabineta vicepremijerke na pitanje Vijesti da pojasni da li je izjava, prenijeta u saopštenju nakon sastanka sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom, miješanje u nadležnost zakonodavne vlasti, da li je ministarka bila neprecizna ili je saopštenje neprecizno.

Prioriteti Vlade u tehničkom mandatu ostaju imenovanja članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, ali i ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje državnih institucija i obezbijedili uslovi za regularno održavanje parlamentarni izbora, rekla je Marović na sastanku sa Feltenom.

”Izjava potpredsjednice Vlade Jovane Marović izrečena na sastanku sa ambasadorom Njemačke nije novina, a posebno je ne treba posmatrati kao miješanje u nadležnosti zakonodavne grane vlasti. Navedenu izjavu treba posmatrati u kontekstu činjenice da Vlada Crne Gore vodi unutrašnju i vanjsku politiku i da je zadužena za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU. Kao što znate, da bi Crna Gora napredovala prema članstvu, ključno je ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, među kojima su posebno važna ona koja se odnose na reformu pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala,“ navodi se u odgovoru iz Vlade.

Izbor članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika i sudija Ustavnog suda je u nadležnosti Skupštine. Odbor za politički sistem u parlamentu raspisuje oglas za izbor četiri člana Savjeta, a Ustavni odbor za sudije.

Konačnu riječ daje parlament sa 54 odnosno 49 glasova poslanika.

Izbori za Ustavni sud i Sudski savjet važni su za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji. Skupština na redovnom zasjedanju nije uspjela da izabere četvoro sudija za Ustavni sud i četvoro pravnika za Sudski savjet.

Ministarka je, navodi se u saopštenju kabineta, poručila da Crna Gora mora ostati na evropskom putu, bez obzira na aktuelnu situaciju i nastaviti sa sprovođenjem reformi koje će je priremiti za punopravno članstvo u EU.

”Ukoliko u tome uspijemo i napravimo napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, očekujem da će Evropska komisija to uzeti u obzir prilikom finalizacije godišnjeg izvještaja za Crnu Goru”, kazala je Marovićeva.

Na sajtu Vlade piše da Ministarstvo evropskih poslova, kojim rukovodi Marovićeva, koordinira pregovore u okviru 33 pregovaračka poglavlja.

Izvršna i zakonodavna vlast su odvojene, a Vladu kontroliše Skupština.

Šef opozicionog Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kaže da je “smiješno i opasno da ministarka u Vladi, koja na sastanku govori u ime Vlade, tvrdi da izbor Sudskog savjeta i Ustavnog suda ostaju prioritet Vlade u tehničkom mandatu”.

”Ovako miješanje u drugu granu vlasti, ovakvo nepoznavanje podjele vlasti, Ustava i zakona je zastrašujuće...,” rekao je on “Vijestima”.

Nepoznavanje podjele vlasti, Ustava i zakona: Boris Bogdanović
Nepoznavanje podjele vlasti, Ustava i zakona: Boris Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Bogdanović podsjeća da je partija čija je Marovićeva potpredsjednica, GP URA, bila uzdržana prilikom glasanja o svakom od 18 kandidata za sudiju Ustavnog suda, navodeći da su “time bacili pod noge sopstveni proklamovani cilj i pokazali da im je stvarni cilj blokada institucija kako bi bježali od izbora, koje su zajedno sa DPS-om protivpravno odložili”.

”Za Sudski savjet, URA i SNP su glasali zajedno sa DPS-om, i uprkos tome nijesu doveli do deblokade ove institucije, jer zakulisni dilovi ne daju rezultat”, navodi on.

Jovana Marović, kako piše u saopštenju, juče je sa ambasadorom Njemačke razgovarala i o rekonstrukciji pregovaračke strukture, istakavši da je proces zaokruživanja svih radnih grupa u finalnoj fazi.

To će, kazala je, doprinijeti da se kompletna struktura za vođenje pristupnih pregovora učini efikasnijom i lakšom za koordinaciju, uz zadržavanje ekspertskog kadra i uključivanje stručnjaka iz civilnog sektora.

“Sve tri grane vlasti treba da sarađuju i daju svoj puni doprinos”

U odgovoru Vlade se podsjeća da je ona pripremila nekoliko zakonskih rješenja među kojima su posebno važni nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i zakona o igrama na sreću i nagradnim igrama, koji su poslati EK na mišljenje.

Podsjećaju da je “Vlada u pravcu ispunjenja obaveza iz poglavlja 23 koje se tiču pravosuđa, svoju odgovornost i posvećenost evropskom cilju pokazala i kroz pripremu Predloga zakona o sudskom savjetu i sudijama s ciljem jačanja disciplinske i etičke odgovornosti sudija i izbora predsjednika Vrhovnog suda”.

”Reforme pravosuđa su uslov svih uslova i njima se moraju svi baviti i za vrijeme tehničkog mandata Vlade jer bez toga nema napretka u pregovorima. Stav Vlade koji je i potpredsjednica Marović više puta iznijela je da sve tri grane vlasti treba da sarađuju i daju svoj puni doprinos kako bi Crna Gora ispunila svoje obaveze i postala sljedeća članica EU”, objašnjava se između ostalog ocjena Marović o izborima za pravosuđe i Ustavni sud kao priritetima Vlade u tehinčkom mandatu.

Bonus video: