Kavarić: Nerazumno insistirati na smjeni Đurović dok su Ustavni i Vrhovni sud u v.d. stanju

Ocijenio je da predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije na bilo koji način prekršila Ustav, Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ili Poslovnik Skupštine

15504 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Advokat Dalibor Kavarić smatra da je vrlo nerazumno insistirati na smjeni predsjednice Skupštine u trenutku kada je izglasano nepovjerenje izvršnoj vlasti, a Ustavni i Vrhovni sud su u v.d. stanju, kao i vrhovni državni tužilac.

Inicijativu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović 17. avgusta je podnio 31 poslanik Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore. Inicijativu nije potpisala poslanica DF-a i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene). Vanredna sjednica parlamenta, na kojoj će se glasati o tome, zakazana za 2. septembar.

U obrazloženju inicijative za smjenu Đurović navodi se da je njeno predsjedavanje obilježilo “kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine”, kao i da ona sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dijalog o deblokadi institucija u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva...

Kavarić je ocijenio da predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije na bilo koji način prekršila Ustav, Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ili Poslovnik Skupštine.

"Naprotiv, ista je promovisala i primijenila pomenute pravne propise na najbolji mogući način i u optimalnom vremenskom i legislativnom okviru, sa ciljem uspostavljanja redovnog stanja u ustavnom poretku države, i namjerom imenovanja i postavljanja nedostajućih sudija i članova tijela sudske vlasti. Njen jasan cilj je bio da zakonodavna grana vlasti, kroz svoja ovlašćenja, omogući sudskom dijelu državne vlasti, da servisira sve postojeće i buduće potrebe svih subjekata, za evidencijom i egzistencijom prava, putem donošenja i izvršenja sudskih presuda i drugih sudskih odluka i na taj način uspostavljanja punog pravnog kapaciteta države", naveo je Kavarić.

Ocijenio je da je podnošenje inicijative za razrješenje Đurović motivisano političkom odmazdom, odsustvom dalje vizije i osvetom radi izgubljenih državnih funkcija i beneficija koje su te funkcije sa sobom nosile.

"Insistiranje na smjeni predsjednice Skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela u državi i izvora svekolike zakonodavne vlasti, legislativnog autoriteta i suvereniteta jedne države u trenutnom, vanrednom, institucionalnom statusu, u kome je izglasano nepovjerenje Vladi kao izvršnoj vlasti, u stanju v.d. predsjednika Vrhovnog suda, v.d. predsjednika Ustavnog suda, nepostojanja kvoruma u Ustavnom sudu, v.d. stanju Vrhovnog državnog tužioca i nepostojanja kvoruma u Sudskom savjetu, značilo bi nerazumnu zloupotrebu poslaničke funkcije i vrhunac neodgovornosti poslanika koji bi to podržali", upozorio je Kavarić.

On je dodao da ovakvo, trenutno, veoma opasno društveno stanje, a u toku ozbiljnog rata države sa međunarodnim kriminalnim narko bandama, bi potencijalno i očekivano dovelo i do ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, kapitulacije države pred organizovanim kriminalnim grupama, te ugrožavanja života i zdravlja, najprije sudija, tužilaca i policijskih službenika kao boraca na prvoj liniji odbrane u borbi protiv kriminala, ali, zatim, i života i zdravlja svih građana Crne Gore.

Kavarić vjeruje da će podnosioci inicijative, a posebno političke snage iz Demokratske Crne Gor dobro razmisliti i obuzdati "nezasite pozicionaške i političke apetite".

"Nadam se da će, poučeni bankrotom države i kapitalucijom institucija države koju su proizveli nerazumnom smjenom premijera (Dritan) Abazovića, dobro razmisliti o posljedicama, obezglavljivanja još jedne i, to najvažnije grane vlasti - Skupštine Crne Gore, kao najvišeg državnoga doma, kao i o posljedicama uvođenja vanrednog stanja sada i u Skupštini Crne Gore, nakon što su takvo stanje proizveli u Vladi Crne Gore. Demokrate bi ovaj put trebale razmisliti da li će Crna Gora, i oni zajedno sa njom opstati, ako mafija bude još jedanput slavila, kao što su tome kumovali svojom nepromišljenom ulogom i glasanjem od 19-20. avgusta ove godine, ostavljajući državu bez šefa izvršne vlasti, a ne nudeći bolje ili bilo kakvo drugo rješenje da država ne ostane bez efikasne uprave, kao što je to slučaj upravo sada", zaključio je Kavarić.

Bonus video: