Abazović: Nekoliko institucija napadnuto, naredne sedmice o nanijetoj šteti

Ponovio je da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će "vrijeme pokazati ko stoji iza toga"

51698 pregleda 63 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 26.08.2022. 20:42h

Premijer Dritan Abazović kazao je da su sajber napadi usmjereni na crnogorske institucije i najavio da će biti formiran dvadesetčetvoročasovni operativni tim.

Napadi su, kako je kazao na press konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, počeli kasno uveče u petak odnosno u noći između petka i subote i od tada traju permanentno.

Rekao je i da napadi nijesu bezazleni.

"Pored stručnjaka sajber bezbjednosti koji rade u državnoj upravi, pozvaćemo i ljude iz privrede i akademske zajednice da pomognu u stvaranju zaštite. Tražićemo i međunarodnu ekspertsku pomoć za eventualni povratak podataka preuzetih u ovom napadu i prevenciju budućih napada".

Apelovao je da se ovo ne politizuje.

"Nije momenat za bilo kakvu politizaciju sajber napada"

Poručio je svima da povećaju sajber bezbjednost, dodajući da će učiniti sve da dio vitalnog sistema (Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost...) da se što prije vrati u mrežu.

Kazao je da je otežan rad državnog aparata ali da ne treba "dizati paniku" te da se to dešava i u drugim državama.

"Živimo u eri gdje će sajber krimal i napadi biti sve učestaliji. Tehnološka revolucija je uzela danak i u pozitivnom, ali i nekom negativnom smislu".

To su, kako je kazao, zaključci Vijeća, a naredne sedmice će imati informacije o nanijetoj šteti.

"Početkom naredne sedmice imaćemo informacije za sve članove Vijeća i cilj operativnog tima je da da nekoliko jasnih uputa i da permanentno obavještava Vijeće o tome što se dešava, kolika je trenutna šteta i šta može da se uradi u nekom narednom periodu da do toga ne bi došlo".

Dodao je da Crna Gora treba da ide u pravcu formiranja Agencija za sajber bezbjednost i za to je potrebno naći određena sredstva.

Na pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke i koja je vrsta podataka zarobljena, odgovorio je da to nijesu informacije koje bi dijelio sa javnošu, ne zato što su "pretjerano tajne" nego što nijesu dovoljno provjerene.

"Mi smo i o tome ko stoji iza napada razgovarali večeras, ali s obzirom na to da nemamo jasnu sliku i jasan podatak, mislim da je sve što je bilo u medijima danas, ostalo u domenu spekulacija...Nijesmo mogli na Vijeću, od strane relevantnih ljudi koji se bave time da potvrdimo da iza ovog stoji pojedinac, grupa, država, niti smo to mogli da demantujemo, kao što ne možemo da potvrdimo da li je taj jasan zahtjev bio sa iznosom, koji semogao čuti, a koji je prilično velik...U drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev, da neko vrati ono što je zarobio, ali u ovom slučaju je drugačija situacija".

Dodao je da je nekoliko institucija je napadnuto, između ostalih i Ministarstvo finansija.

"Ali Ministarstvo finansija je bekapovalo brojne podatke i nijesu ugroženi u tom nekom smislu, ali definitivno to znači da imaju malo otežan rad..Među brojnim računarima koji su inficirani su i oni Ministarstva finansija", kazao je Abazović.

Ponovio je da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će "vrijeme pokazati ko stoji iza toga".

"Neko želi da lovi u mutnom iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju. Da li iza toga stoje države ili određene strukture, vrijeme će pokazati. Ja ću samo napomenuti da nije ista vrsta napada ali smo imali ovakvu situaciju prije nego je formirana Vlada. Sjećate se i-mejlova kako će da eksplodiraju bombe u školama? Sjećate li se permanentnih napada kroz neke određene medije, bliske određenim strukturama, kako je rasulo u sektoru bezbejdnosti, kako djeca ne mogu da idu u škole? Samo govorim na osnovu iskustva, sada imamo sličnu situaciju i opet sajber napade u petak uveče", rekao je Abazović.

Abazović je saopštio da postoji više firmi koje na nivou državne uprave koje održavaju informacione sisteme, ali da ova dešavanja ne bi dovodio u vezu sa njima.

Rekao je da je sve podložno provjerama, ali sve kompanije moraju proći određenju kvalifikaciju da bi obavljali određenje zadatke u IT sektoru.

Kazao je da je ministar javne uprave Maraš Dukaj danas imao sastanak sa međunarodnim partnerima, ali da treba da prođe određeni rok da bi došao neko sa ekspertizom.

Bonus video: