DPS: Dolaskom Porfirija se pokazuje pravo lice vlasti u Herceg Novom

Ambicije koje se pokazuju kroz sve što prati dolazak patrijarha srpskog, definitivno deklarišu koalicionu vlast u Herceg Novom kao "jednovjersku, jednonacionalnu i poltronsku", poručuju iz tamošnjeg odbora DPS-a

8707 pregleda 67 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Multietnički, multivjerski i multinacionalni Herceg Novi, kako ga po potrebi nazivaju vršioci lokalne vlasti u toj opštini, ovih dana pokazuje pravo lice te vlasti, saopštili su iz tamošnjeg odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

"Po drugi put, u nepunih mjesec dana, čelnik pravoslavne Crkve Srbije, posjećuje Herceg Novi. Njegov dolazak prati odgovarajuća ikonografija, zatvaranje saobraćaja u pojedinim ulicama i uključenost, kako kaže jedan od predstavnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novom, od najstarijeg do najmanjeg na čelu sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i njegovom administracijom", navodi se u saopštenju.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije boraviće od danas u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Herceg Novom, povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina.

Stariji Novljani će se, kako su kazali iz DPS-a, sjetiti da je nešto slično rađeno kada je Josip Broz Tito dolazio u Herceg Novi. "Veliki broj tih starijih iskustvo iz tog doba, danas kao veliki vjernici, primjenjuju u ovoj prilici", dodaju iz te partije.

Pored uobičajnih vjerskih događanja, upriličeno je i, po drugi put najavljeno, obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog.

"Ne želeći da ulazimo u istoriografiju, porijeklo i život osnivača Herceg Novog, bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, ne možemo da ne primijetimo prisvajanje simbolike od strane pravoslavne Crkve Srbije", dodaju iz lokalnog odbora DPS-a.

Ambicije koje se, kako su kazali, pokazuju kroz sve što prati dolazak čelnika te crkve u Herceg Novi, definitivno deklarišu koalicionu vlast u Herceg Novom kao "jednovjersku, jednonacionalnu i poltronsku".

Iz DPS-a su kazali i da "ovolika doza potčinjenosti" pomenutoj crkvi od strane lokalne vlasti nije i neće biti slika multietničkog, multivjerskog, multinacionalnog i, prije svega, građanskog Herceg Novog.

"Ona samo treba da svim građanima pokaže ko zapravo vodi Herceg Novi i da njegovo posrnuće, u svakom pogledu, je rezultat rada onih kojima su dali povjerenje i njihovim nalogodavnica. Želimo da živimo u modernom i savremenom dobu koje je donio XXI vijek. Vraćanje u XIX vijek i ponašanje koalicione vlasti u Herceg Novom u skladu sa tim je samo jedna prolazna faza u dugogodišnjoj istoriji Herceg Novog", zaključuje se u saopštenju odbora DPS-a.