Još ne znaju šta će sa Đurović

U slučaju da predsjednica Skupštine bude smijenjena, samo institucija predsjednika države ostaje stabilna

25453 pregleda 27 komentar(a)
Demokrate ne odustaju od smjene, Front vaga: Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC
Demokrate ne odustaju od smjene, Front vaga: Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratski front do juče (DF) nije povukao, niti je potvrdio da li ostaje pri inicijativi za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija) na vanrednoj sjednici koja je zakazana za 2. septembar.

Inicijativu za smjenu Đurović je 17. avgusta podnio 31 poslanik DF-a, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Povod je vanredna sjednica parlamenta, za koju je Front tvrdio da je nezakonito sazvana, a na čijem dnevnom redu je bio izbor članova Sudskog savjeta i izmjena dva zakona na osnovu kojih je Zeta dobila status samostalne opštine.

U obrazloženju inicijative navodi se da je predsjedavanje Đurović obilježilo “kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine”, kao i da ona sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dijalog o deblokadi institucija u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva...

Iz Fronta nisu bili spremni da za Vijesti kažu da li će povući predlog s obzirom na to da su pokušali da približe stavove postavgustvovske, odnosno stare parlamentarne većine, i time onemoguće pad Vlade Dritana Abazovića. Oni nisu odgovorili ni da li bi time učinili uslugu Demokratskoj partiji socijalista, jer bi smjenom Đurović zakonodavna i izvršna vlast ponovo bile u v.d. stanju, a jedno bi institucija predsjednika države bila stabilna.

Iz DPS nisu komentarisali kako će se izjasniti o zahtjevu za smjenu. Poslanici te partije sa kolegama iz Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP) i “Crno na bijelo”, Liberalne partije, Albanske liste i Albanske koalicije inicirali su sjednicu, za koju se tvrdi da je Đurović prekršila Poslovnik sazivajući je.

Iz Demokratskog fronta su u utorak rekli da će sve zavisiti od pregovora o formiranju nove vlasti.

”Mi smo vidjeli da je Demokratska Crna Gora imala jednu fazu odlučivanja vezano za pad Vlade, pa ajde da sačekamo još ovu nedjelju da vidimo da li će druga faza tog djelovanja biti neka saradnja s DPS-om ili nekim trećim, i u tom krugu će se odlučivati vezano i za predsjednicu Skupštine”, rekao je Jovan Vučurović iz DF-a, prenijeli su mediji.

Demokrate su potvrdile da ne odustaju od smjene Đurović, što je nedavno rekao lider te partije i poslanik Aleksa Bečić.

Ostali potpisnici inicijative uglavnom očekuju odluke većih klubova.

Poslanik Ujedinjene Vladimir Dobričanin rekao je da će oni sačekati rasplet sutuacije.

”Ima najava da će biti razgovora stare većine. Ako bude tako biće i to tema za razgovor”, rekao je Dobričanin “Vijestima”.

U Pravoj Marka Milačića kažu da on ne planira da povuče podršku inicijativi.

Advokat Dalibor Kavarić je u izjavi za javnost ocijenio da predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije na bilo koji način prekršila Ustav, Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ili Poslovnik Skupštine.

On smatra da je vrlo nerazumno insistirati na smjeni predsjednice Skupštine u trenutku kada je izglasano nepovjerenje izvršnoj vlasti, a Ustavni i Vrhovni sud su u v.d. stanju, kao i vrhovni državni tužilac.

“Naprotiv, ista je promovisala i primijenila pomenute pravne propise na najbolji mogući način i u optimalnom vremenskom i legislativnom okviru, sa ciljem uspostavljanja redovnog stanja u ustavnom poretku države, i namjerom imenovanja i postavljanja nedostajućih sudija i članova tijela sudske vlasti. Njen jasan cilj je bio da zakonodavna grana vlasti, kroz svoja ovlašćenja, omogući sudskom dijelu državne vlasti, da servisira sve postojeće i buduće potrebe svih subjekata, za evidencijom i egzistencijom prava, putem donošenja i izvršenja sudskih presuda i drugih sudskih odluka i na taj način uspostavljanja punog pravnog kapaciteta države”, naveo je Kavarić.

Ocijenio je da je podnošenje inicijative za razrješenje Đurović motivisano političkom odmazdom, odsustvom dalje vizije i osvetom radi izgubljenih državnih funkcija i beneficija koje su te funkcije sa sobom nosile.

On je dodao da ovakvo, trenutno, veoma opasno društveno stanje, a u toku ozbiljnog rata države sa međunarodnim kriminalnim narko bandama, bi potencijalno i očekivano dovelo i do ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, kapitulacije države pred organizovanim kriminalnim grupama, te ugrožavanja života i zdravlja, najprije sudija, tužilaca i policijskih službenika kao boraca na prvoj liniji odbrane u borbi protiv kriminala, ali, zatim, i života i zdravlja svih građana Crne Gore.

Nekoliko sagovornika Vijesti reklo je da postoji mogućnost da neko od potpisnika inicijative povuče potpise, što bi moglo da znači da će biti potrebno ponoviti je sa novim zahtjevom za vanrednu sjednicu.

Inicijativa za Vladu više nije na dnevnom redu

Na dnevnom redu vanredne sjednice parlamenta bila je i inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića, koju su podnijeli poslanici DF-a (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Radnička partija i Pokret za promjene) i koalicije Mir je naša nacija (Demokrate i Demos).

S obzirom na to da je takva inicijativa izglasana ona, kako je Vijestima objašnjeno, više nije na dnevnom redu i to će biti konstatovano na početku sjednice 2. septembra, ako ona bude održana.

Bonus video: