Koprivica: Novu vladu da čine pobjednici 30. avgusta sa manjinama, Đurović treba smijeniti

Koprivica je kazao da to što Dritan Abazović više nije na funkciji premijera nimalo ne utiče na borbu protiv korupcije, te da ohrabruje tužioce da nastave da rade neselektivno

17814 pregleda 58 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica saopštio je da novu vladu treba da čine pobjednici izbora 30. avgusta zajedno sa manjinskim partijama, ali i da predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović treba smijeniti na najavljenoj skupštinskoj sjednici.

"Tu treba razgovarati o dva aspekta - i o programskom i o kadrovskom. Važno je da to bude evropska vlada koja će dosljedno sprovoditi ono što su Ustavom definisane evropske u evroatlantske integracije, koja će prije svega spremiti zemlju za izbore, stabilizovati ekonomsku situaciju kroz paket antikriznih mjera, ali svakako i konsolidovati institucije. Obezbijediti poštovanje i sprovođenje međunarodnih obaveza i ono što je važno u kadrovskom smislu, da u njoj budu, ako se želi steći povjerenje u izborni proces i omogućiti taj most do izbora i stabiliziacije zemlje kroz neko i stavljanje veta kroz ideološko-identiteske podjele da budu pojedinci koji ne vode ekstremne svađalačke podjele", rekao je Koprivica.

Dodao je i da ne bi licitirao o imenima, već da govori o nekom principu, viđenju kako da se prebrodi ova situacija.

"Prosto, ne znači ako se se sjede za sto da preko puta imate nekog partnera sa kojim dijelite vrijednosi, nego su vrlo često neophodni i neki nužni oblici kako bi se prevazilazila i prebrodila teška i krizna situacija", rekao je on.

Koprivica je dodao da partija koju predstavlja u Parlamentu neće biti dio vlasti u kojoj je Demokratska partija socijalista (DPS), poručivši da od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića očekuje da predloži mandatara.

Poručuje da je Đukanović Dritanu Abazoviću mandat dao vjerujući mu na riječ, ne pitajući za potpise, ali i da Demokrate ostaju pri takozvanoj "Izjavi časti", koju su potpisali, a za koju kaže da je njihova "svetinja".

Demokrate, kako je kazao za RTCG, neće biti dio vlade koja će preispitivati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), naglasivši da to nije ni moguće.

"Treba da se okrenemo pitanjima koja se odnose na probleme socijalne i ekonomske prirode", poručuje Koprivica, prenosi portal RTCG.

Upitan šta misli o navodima Demokratskog fronta (DF) da mandatar bude Andrija Mandić, on je rekao da se o premijeru ne mogu dogovarati preko medija, već da je potreban ozbiljan dijalog.

On kaže da nije siguran da je subjektima koji su se najglasnije zalagali za deblokadu pravosuđa i imenovanja u pravosuđu uopšte stalo da se ta pitanja što prije riješe, dodajući da je njima stalo da "pobjegnu od suda građana".

Koprivica je kazao da to što Dritan Abazović više nije na funkciji premijera nimalo ne utiče na borbu protiv korupcije, te da ohrabruje tužioce da nastave da rade neselektivno.

"Nije valjda premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović 19. avgusta saznao za Bemaks i počeo da otkriva u šta je sve ta firma umiješana", kazao je Koprivica.

Glasanje o smjeni Danijele Đurović na sjednici Skupštine 2. septembra naziva prilikom da se politički "poništi njen izbor kao simbol dogovora DPS-URA-SNP."

"Ako je ne razriješimo, poslali bismo lošu poruku građanima Zete, imajući u vidu da je ona na dnevni red stavila neustavne zakone o statusu Zete", kazao je Koprivica.

On je naveo da je Đurović podržala javno i smjenu načelnika Generalštaba Vojske Milutina Đurovića, koga su predložili Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić, a onda glasala za kandidata Mila Đukanovića.

"Njenom smjenom ne bi parlament bio obezglavljen, predsjedavanje parlamentu preuzela bi Branka Bošnjak, koja ima bogato parlamentarno iskustvo i poštovanje velikog dijela parlamenta", naveo je Koprivica.

Bonus video: