Milačić: Alarmantno da opštinske izborne komisije Žabljak i Kolašin nijesu objavile kalendar izbornih aktivnosti

Milačić navodi da je "anti-ustavni cirkus u režiji Predsjednika Države" sa pomjeranjem rokova za održavanje izbora rezultirala i promjenom izbornog kalendara u mnogim opštinama

5163 pregleda 5 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da je alarmantna činjenica da opštinske izborne komisije Žabljak i Kolašin još uvijek nijesu objavile kalendar izbornih aktivnosti, kao i da opštinska izborna komisija za opštinu Zeta još nije imenovana.

"Napominjemo da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da su opštinske izborne komisije dužne u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrditi i objaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji", naveo je Milačić.

Milačić navodi da je "anti-ustavni cirkus u režiji Predsjednika Države" sa pomjeranjem rokova za održavanje izbora rezultirala i promjenom izbornog kalendara u mnogim opštinama.

Utavni sud je, kako navodi Milačić u saopštenju, kasno reagovao i potvrdio neustavnost odlaganja lokalnih izbora, kao i izglasanih zakonskih rješenja u Skupštini Crne Gore i da sa tom praksom nastavlja.

Dodaje da je skupštinska većina otišla još dalje, te uskratila biračko pravo građanima Zete onda kada je "neustavno u izbornom periodu otcijepila Zetu".

"Donošenjem „antizetskih“ Zakona suprotno Ustavu, Zakonu i volji građana Zete napravljen je još jedan u nizu anti-ustavnih udara. Granice jedne izborne jedinice su promijenje u toku samog izbornog procesa zbog čega je Prava Crna Gora podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Glavnom gradu i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore", naveo je Milačić.

Kako bi, kako zaključuje Milačić, "zaustavili dalje obesmišljavanje izbornog procesa i gaženje Ustava", poziva Ustavni sud da "hitno reaguje na inicijativu Prave Crne Gore za ocjenu ustavnosti „zetskih zakona“, kako bi se konačno zaštitio ustavni poredak, a politički subjekti blagovremeno bili upoznati sa izbornim rokovima, pravima i obavezama u izbornom periodu koji je već počeo".

Bonus video: