Dragaš i Radulović članovi "Evrope sad"

Dragaš je karijeru započeo u Crnogorskom Telekomu, a od 2013. godine radi u Njemačkom Telekomu. Radulović je nakon povratka iz SAD bio predsjednik Odbora direktora avio-kompanije AirMontenegro i izvršni direktor Montenegro Works-a

21412 pregleda 104 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Tihomir Dragaš i Filip Radulović, inženjeri sa zapaženim karijerama u inostranstvu, pristupili su Pokretu Evropa sad, saopšteno je danas iz ovog pokreta.

Iz ovog političkog subjekta dostavili su i njihove biografije.

"Dragaš je rođen u Podgorici, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kao jedan od najboljih studenata generacije. Pored diplome inženjera elektrotehnike, stekao je i profesionalni master poslovne administracije (Executive MBA) na Quantic School of Business and Technology, registrovanom i akreditovanom u Vašingtonu (SAD), sa drugim studentima koji rade u prestižnim svjetskim kompanijama, poput Apple-a, Google-a, Facebook-a i Amazon-a".

Navode da je karijeru započeo 2001. godine u Crnogorskom Telekomu, a od 2004. do 2013. godine je bio jedan od ključnih profesionalaca za dizajn i implementaciju najnaprednijih telekomunikacionih mreža i usluga.

"Dobitnik je više nagrada, uključujući i godišnje nagrade za najbolje zaposlenog i prvo mjesto za inovacije u okviru Crnogorskog Telekoma. Takođe je bio angažovan kao konsultant za više crnogorskih finansijskih i regionalnih telekomunikacionih kompanija. Od 2013. godine radi u Deutsche Telekom-u, telekomunikacionom lideru u Evropi i jednoj od najvećih telekomunikacionih kompanija u svijetu, gdje je zadužen je za kreiranje vendorske strategije za IP i transportni telekomunikacioni domen za cijelu kompaniju. U okviru svojih poslovnih aktivnosti, vodio je projekte vrijedne više desetina miliona eura u saradnji sa najvećim svjetskim firmama, poput Cisco-a, Nokia-e, Huawei-a, i dr. Pored akademskih i profesionalnih studija, pohađao je specijalizovane obuke svjetskih kompanija kao što su Cisco, Siemens i Ericsson, organizovanih u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Učestvovao je, u svojstvu predavača ili paneliste, na više informaciono-komunikacionih konferencija širom Evrope".

Filip Radulović bio je na čelu izvršnio direktor preduzeća Montenegro Works koje je Vlada Crne Gore osnovala u avgustu 2021. godine kako bi se bavilo praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

To preduzeće ugašeno je 9. avgusta.

"Radulović je rođen u Podgorici, a odrastao i obrazovao se u SAD. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u San Francisku, a diplomirao na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, gdje je studirao biotehnologiju i menadžment tehnologije. Radulović je nakon fakulteta radio za neke od najvećih svjetskih kompanija u oblastima biotehnologije, automobilske industrije i zelene energije. Proveo je pet godina radeći u kompaniji Tesla, gdje je bio dio tima koji je lansirao dva potpuno nova automobila, Model X i Model S. Bio je zadužen za upravljanje stranim dobavljačima iz cijelog svijeta, kao i internim inženjerskim timovima za izgradnju prototipa vozila.

Bio je jedini koji je vodio program iz oblasti materijala za lansiranje Autopilota 2.5, što znači da svaki Model X i S, proizveden nakon oktobra 2017. godine, ima hardver, kamere i senzore kojima je upravljao Radulović. Nakon Tesle, radio je u Chargepoint-u, kompaniji koja je svjetski lider u električnoj industriji infrastruktura za punjenje baterija. Tamo je radio kao glavni operativac lansiranja potpuno nove vrste punjača za električne automobile.

Nakon povratka u Crnu Goru 2020. godine, bio je bio predsjednik Odbora direktora nove avio-kompanije AirMontenegro i izvršni direktor Montenegro Works-a, kompanije koja je imala za cilj da savjetuje i nadzire sva ostala državna preduzeća".

Bonus video: