Balkan zavisi od integracije sa EU

Fon der Lajen podsjetila da je posljednjih godina napredak usporen, ne samo zbog međunarodnih aktera, uključujući Rusiju, koji nastoje da potkopaju izgradnju demokratskih institucija i vladavinu prava

3945 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da EU ima strateški interes da sve zemlje Zapadnog Balkana nastave svoj put ka članstvu u Uniji.

Ona je juče na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma kazala da je neophodno ubrzati ekonomske integracije i ojačati kredibilitet procesa integracija u EU.

”Naši prijatelji na Zapadnom Balkanu su dio naše evropske porodice. Naše ekonomije su povezane, poslije vjekova trgovine i putovanja. Dakle, prosperitet na Balkanu u potpunosti zavisi od njihove integracije sa ostatkom Evrope. Što je najvažnije, narod Zapadnog Balkana velikom većinom teži da se pridruži Evropskoj uniji”, rekla je ona.

Podsjetila je da je posljednjih godina napredak usporen, ne samo zbog međunarodnih aktera, uključujući Rusiju, koji nastoje da potkopaju izgradnju demokratskih institucija i vladavinu prava.

”Mi, kao Evropska unija, imamo jasan strateški interes da sva zapadnobalkanska šestorka nastavi da napreduje na putu ka evropskom članstvu. Jer stabilnost Zapadnog Balkana je evropska stabilnost. A prosperitet Zapadnog Balkana je i evropski prosperitet. Kako onda možemo da oživimo evropsku perspektivu za zapadni Balkan?”, pitala je Fon der Lajen.

Poručila je da se mora još više pogurati integracija ekonomija i podsjetila da je EK zbog toga pokrenula Ekonomski i investicioni plan od devet milijardi eura u fondovima EU, sa potencijalom da mobilišu više od 20 milijardi eura investicija za Zapadni Balkan.

”Sve ovo je osnova za našu zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. I moramo ojačati kredibilitet našeg procesa pridruživanja. Moramo se pobrinuti da svaki korak zemlje ka demokratiji, vladavini prava i jednakim pravima približi je Evropskoj uniji”, kazala je.

Istakla je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu navodeći da je ovogodišnja tema Bledskog foruma – posljedice rata u Ukrajini na Evropu i svijet najrelevantnije pitanje u ovom trenutku.

Ističe da mnogo toga zavisi od snage demokratije, ali i od kapaciteta EU da sačuva fundamentalne principe i pruži otpor agresiji.

”Moramo da zaštitimo naše vrijednosti i naše prijatelje. Svijet pomno prati naš odgovor na rusku agresiju”, naglasila je Fon der Lajen.

Navela je da su Rusija i Kina početkom ove godine otvoreno pričale o bezgraničnom prijateljstvu, a da je samo nekoliko sedmica nakon toga Rusija počela rat u Ukrajini.

”Poruka ne može biti jasnija. Ako želimo sačuvati osnovne principe, kao što su samoopredjeljenje i nepovredivost granica, (Vladimir) Putin ne može pobijediti u ovom ratu, a Ukrajina mora pobijediti. To je sasvim jasno”, rekla je Fon der Lajen.

B. Ma.

Šolc podržao proširenje EU

Njemački kancelar Olaf Šolc podržao je juče u Pragu proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i reformu Unije tako da zbog sve većih razlika među članicama postepeno pređe na većinsko odlučivanje u spoljnoj ili poreskoj politici.

”U EU bi trebalo da uđu zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i eventualno Gruzija. U tako proširenoj Uniji povećavaće se razlike među članicama o njihovim političkim interesima, ekonomskom uticaju i socijalnim sistemima”, rekao je Šolc na predavanju na Karlovom univerzitetu na temu “Budućnost Evrope”, javila je češka javna televizija ČT.

Bonus video: