Zadatak koji je dao narod - nije završen

Partije stare parlamentarne većine slažu se da nisu završili razvlašćivanje DPS-a, koji je uzvratio optužbama da su sunovratili državu

28407 pregleda 109 komentar(a)
Dan kad je DPS formalno postao opozicija: Konstitutivna sjednica Skupštine 23.09.2020., Foto: SAVO PRELEVIC
Dan kad je DPS formalno postao opozicija: Konstitutivna sjednica Skupštine 23.09.2020., Foto: SAVO PRELEVIC

Lideri većine partija koje su zajedno razvlastile Demokratsku partiju socijalista (DPS) 30. avgusta ni dvije godine kasnije, kada svakodnevno razmjenjuju uglavnom ružne riječi, nemaju dilemu da treba da završe započeti posao.

Takve poruke poslali su najprije oni koji su bili ili su još na visokim državnim funkcijama, dok je iz DPS-a poručeno kako su dvije godine “period potpunog mraka i sunovrata države”.

Lider Demokrata i predsjednik Skupštine nakon parlamentarnih izbora 2020, Aleksa Bečić poručio je da su građani na tim izborima odbacili, kako je rekao, teror i poručili da žele da se krene naprijed.

”Od tog dana do dana današnjeg, desilo se mnogo toga. I dobrog i lošeg. I pravog i krivog. I svi smo svjedoci toga da borba nije gotova. Da još traje i da će trajati još neko vrijeme. Mi još uvijek živimo i radimo sa tim danom u mislima. Sa zavjetom koji je tog dana potpisan”, navodi se u izjavi Bečića.

On kaže da su partije i snage proevropske orijentacije tada dobile nalog građana: “Dali su nam zadatak. Da pobjedu dovedemo do kraja. Da pobijedimo i stari režim i nove pomagače, javne i tajne progonitelje. A znamo da nisu samo Demokrate taj zadatak dobile. Da su ljudi tu borbu prepoznali i u drugim evropskim snagama i partijama.I zato ih pozivamo da se sjete šta i od koga su dobili 30. avgusta 2020. godine. Da se sjete šta dugujemo građanima i građankama Crne Gore. I da taj zadatak izvršimo,” naveo je lider Demokrata.

Prvi premijer nakon smjene DPS-a Zdravko Krivokapić poručio je da je prije dvije godine “režim pao, ali i opstao”.

”Promjene su svuda vidljive osim u političkom životu. Sada nikome nisam smetnja, pa dokažite da 41 postoji”, zaključio je Krivokapić, aludirajući na skupštinsku većinu.

Krivokapić i Bečić su smijenjeni, pošto je GP URA promijenila koalicione saveznike uz obrazloženje da proces intergracija u Evropsku Uniju ne i de dovoljno brzo.

Lider te partije i premijer, kome je takođe uskraćeno povjerenje u Skupštini, Dritan Abazović rekao je juče da je Crna Gora definitivno drugačija u odnosu na 30. avgust 2020, da su neke stvari urađene dok su za neke postavljeni temelji.

”Crna Gora je vratila suverenitet građanima 30. avgusta, poremetila političku scenu u pozitivnom smislu i to će se odraziti kroz svake naredne izbore. Ono što je bilo najvažnije, započeta je ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i već su neke žargonski rečeno krupne ribe u zatvoru, a očekujem da se to nastavi još intenzivnije. To je velika demontaža bivšeg režima,” rekao je on u izjavi novinarima u Pljevljima.

GP URA je u saopštenju navela da je država nakon dvije godine od istorijskog datuma pravednija, demokratskija i ravnopravnija u kojoj se konačno živi demokratija. “To je najveći kapital datuma kada je prvi put u njenoj istoriji na izborima smijenjena vlast. Ponosni smo na naš nemjerljiv doprinos u smjeni tridestogodišnjeg režima u tom momentu i na sve što smo do danas uradili u posttranzicijskom periodu. Period konsolidacije demokratije je ono što i danas živimo, ali što nije nepoznato u teoriji i praksi svih država u kojima je poslije nedemokratskih režima došlo do smjene vlasti”, saopštili su iz GP URA.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić je za Vijesti takođe konstatovao da je smjena vlasti poslije 30 godina bila ljekovita, kako je naveo - šta god da se izdešavalo na političkoj sceni od tada.

”DPS više nema moć i ona se sve više urušava. Da je naš nosilac liste ispred koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić sa svojim tzv. ekspertima bio malo politički vještiji, danas bi Crna Gora već dobila završna mjerila za neophodna poglavlja i bile bi razblokirane institucije sistema. Ali, on je radi političke kohabitacije i zadržavajući okorele kadrove bivšeg režima, doveo Crnu Goru do toga da se danas nalazi u jednom političkom brlogu iz kojeg je teško izaći”, smatra Vukić.

On tvrdi da su ministri aktuelne Vlade u tehničkom mandatu odradili dobar posao i da je Vlada ispunila obećanje dato građanima.” To su prvenstveno, istorijsko potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, koja ovih dana daje puni efekat. Nijedna vlada nije dala bolju i djelotvorniju podršku tužilačkoj i sudskoj grani vlasti,” navodi sagovornik iz SNP-a.

Lider Nove Andrija Mandić rekao je demokratska smjena vlasti treba svima da služi na čast.” Ovaj dan je za nas velika svečanost, nezavisno od svih nesporazuma u parlamentarnoj većini, nesnalaženja, možda i nerazumijevanja procesa”.

Kazao je da nijesu uspjeli da održe ono što je narodu obećano jer je neko odlučio da tu narodnu volju preda međunarodnim adresama i nedobronamjernim ljudima. “U Crnoj Gori se krenulo stranputicom uz podršku međunarodnog faktora, da narodna volja nije bitna i danas dvije godine nakon istorijske pobjede moramo da prevrednujemo stvari i krenemo ispočetka”, rekao je Mandić na pres konferenciji.

Nasuprot optimizmu partija koje su bile opozicija do avgusta 2020, DPS koja je razvlašćena danas tvrdi:

”Oni koji su bili decenijski gubitnici, kada su poslije dugogodišnje čežnje za funkcijama, zasjeli u fotelje, pokazali su da baš ništa ne znaju i ne umiju, sem da upropaste, unište, razore ono što je decenijama stvarano... A šta je to DPS uradila tokom svojih mandata? Odgovor je: Sve... Od uvođenja višestranačja, odbrane mira i multietničkog sklada, minimalnog stradanja tokom NATO intervencije u SRJ, do uspostavljanja ekonomske održivosti, obnove nezavisnosti, članstva u NATO i realizacije najkrupnijih investicionih projekata u istoriji Crne Gore,” piše u saopštenju DPS-a.

Nakon izborne pobjede, vlast su formirali GP URA, Koalicija ZBCG i Demokrate.

Bonus video: