Prava dolazi na sastanak koji je zakazao Mandić

Milačič poručuje da je manje važno ime mandatara, koliko je važan stabilan i iskren dogovor, koji nijednom subjektu ne bi davao razlog za nezadovoljstvo, ali ni za lični i partijski tijumfalizam, koji bi u konačnom oštetio proces reformi i doveo u pitanje ozbiljnost političkog dogovora

5430 pregleda 50 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora prihvata predlog jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i doći će na sastanak koji je zakazao.

Predsjednik ove partije Marko Milačić kazao je da imaju u vidu da podjelu vlasti ne čini samo ime premijera.

"Jer se pokazalo da je ogromna uloga u tom sistemu na nekoliko temljenih stubova, kao što je rukovodilac bezbjedonosnog sektora kao mogući potpredsjednik Vlade koji nadzire i koordinira MUP, ANB, dijelom i pravdu tj. sistem bezbjedonosnog sektora, predsjednik Skupštine, zatim rukovodilac finansijskog sektora, kao takođe mogući potpredsjednik (finansija, kapitalnih investicija, turizma, urbanizma i održivog razvoja), zatim paketa "spoljne bezbjednosti" tj. odbrane i vanjskih poslova, pa i svih drugih resora".

Dodaje da treba imati u vidu ulogu svih konstituenata u doprinosu ovom procesu, kako u smislu stvaranja uslova da se izbjegne vlada u čijem formiranju učestvuje DPS, tako i u konstruktivnosti i izbjegavanju maksimalizma radi postizanja dogovora za novu Vladu 30. avgusta.

"Prava Crna Gora zbog toga ističe i pozdravlja kako naglašenu i hrabru ulogu Demokrata u rušenju dosadašnje Vlade, tako i konstruktivnu ulogu DF-a u pozivanju na dogovor većine 30. avgusta", rekao je Milačić.

Poručuje da očekuje da će i SNP dati svoj doprinos u dogovoru konstruktivnom ostavkom predsjednice Skupštine Danijele Đurović koja, kako je kazao, sjedi na toj poziciji voljom poraženih snaga sa izbora 30. avgusta, čime bi svi zajedno došli na potpuno realne i fer pozicije, bez kojih je nemoguć bilo kakav dogovor većine 30. avgusta.

"Dakle, Prava Crna Gora pozdravlja daleko racionalniji stav URE i SNP-a, nego što je to bilo prilikom razrešenja 43. Vlade i očekujemo da se približimo konačnom dogovoru u okviru već pomenutih strukturnih paketa izvršne i zakonodavne vlasti u kojima bi bila zadovoljena pobjeda na izborima 30. avgusta, koja mora ostati imperativ i prioritet svih političara i političkih subjekata na političkoj sceni", piše u saopštenju.

Milačič poručuje da je manje važno ime mandatara, koliko je važan stabilan i iskren dogovor, koji nijednom subjektu ne bi davao razlog za nezadovoljstvo, ali ni za lični i partijski tijumfalizam, koji bi u konačnom oštetio proces reformi i doveo u pitanje ozbiljnost političkog dogovora.

"Prava Crna Gora ima mnogo političkog strpljenja i očekuje racionalan i odgovoran ishod cjelokupnog procesa, koji će građanima vratiti pobjedu 30. avgusta, i postaviti raspodijelu vlasti tamo gdje joj je i mjesto. Očekujemo da niko neće biti toliko neodgovoran da ugrozi ili onemogući uspjeh ovog dogovora i zbog toga još jednom pozivamo na što bržu, konstruktivnu ostavku Đurović, i inteziviranje razgovora za pobjednički uspjeh, bez partijskog maksimalizma i sujeta, radi svih građana koji su tražili i uspjeli da pobjede na izborima i da nametnu agendu promjena 30. avgusta", zaključuje Milačić.

Bonus video: