Đurović nije predmet trgovine

Iz SNP-a poručuju da im je neprihvatljivo da se nastavak dijaloga “stare većine” uslovljava smjenom njihove funkcionerke s mjesta predsjednice parlamenta

40077 pregleda 70 komentar(a)
Demokrate ne mogu da oproste Bečićevu smjenu: Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Demokrate ne mogu da oproste Bečićevu smjenu: Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) neprihvatljivo je da se resetovanje odnosa unutar “stare” parlamentarne većine uslovljava razrješenjem njihove funkcionerke Danijele Đurović s pozicije predsjednice Skupštine Crne Gore. S druge strane, Demokrate nastavljaju da insistiraju na tome tvrdeći da se jedino nakon njene smjene može “krenuti od nule”.

To su “Vijestima” kazali poslanici dviju stranaka u susret sastanku “stare većine”, koji je najavljen za sjutra, prije sjednice parlamenta na kojoj će se odlučivati o razrješenju Đurović.

Većina konstituenata pobjedničkih koalicija iz avgusta 2020. godine pozdravila je poziv na razgovor i pokušaj rješavanja političke krize nastale nakon nedavnog rušenja Vlade Dritana Abazovića.

Inicijativu za sastanak uputio je prekjuče jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) ističući da je taj savez “spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru”, uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza.

DF je pokušao da obnovi odnose među pobjednicima izbora i uoči izglasavanja nepovjerenja Vladi, koja je oborena u noći između 19. i 20. avgusta.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović rekao je “Vijestima” da je njegovoj partiji neprihvatljiv zahtjev Demokrata za razrješenje Đurović zato što, kako je naveo, ne vjeruje da ta stranka zaista želi “reset” odnosa.

On kaže da mu se čini da je cilj zahtjeva, koje partija Alekse Bečića ispostavlja, da se smijene kadrovi SNP-a koji su na određenim pozicijama.

”Da li je to neka ljubomora na sve što je SNP postigao u 43. Vladi - zaista ne znam. Što se tiče resetovanja odnosa, pa startovanja s novih pozicija, ja njima (Demokratama) iskreno ne vjerujem, da će oni u toj mjeri pristupiti resetovanju i pravljenju nove većine koja bi činila novu vladu. Oni nikako ne mogu da oproste to što je njihov predsjednik smijenjen s funkcije predsjednika Skupštine. A dobro svi znaju da SNP nije učestvovao u tome. Bili smo tu potpuno jasni i izričiti... Ne znam šta sad njima znači - a očito im mnogo znači - da bude smijenjen neko iz SNP-a”, istakao je Ivanović.

Navodi da u SNP-u misle da se kroz dijalog može pronaći najbolje rješenje političke krize, ali da je, kaže, pitanje da li to žele Demokrate.

”I 19. avgusta je ponuđen razgovor. Svi su došli sem Demokrate. Sad čujem najavu da će poslati nekoga na sastanak. Šta to znači? Ako svi predsjednici partija poručuju da će doći, zašto oni kažu - poslaćemo nekoga. Ali dobro, to je njihovo pravo... Osnovno pitanje je, međutim, da li oni ozbiljno žele dogovor”, rekao je Ivanović.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović ponovio je da obnavljanje podrazumijeva odlazak Đurović s funkcije na koju je, kako navodi, izabrana na osnovu potpisanog sporazuma lidera SNP-a Vladimira Jokovića s predsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem.

”Sama riječ i sami pojam to znače. Bez vraćanja na početne pozicije i kretanje ‘od nule’, ne može biti ni resetovanja”, rekao je odgovarajući na pitanje može li biti promjene odnosa unutar “stare većine” uz ostanak Đurović na funkciji.

Bez odlaska Đurović nema resetovanja: Bogdanović
Bez odlaska Đurović nema resetovanja: Bogdanovićfoto: Boris Pejović

On je kazao da je Demokratama drago što su Građanski pokret URA, SNP i Nova promijenili stav da nakon rušenja Abazovićeve Vlade neće biti razgovora o okupljanju snaga koje su pobijedile na izborima 30. avgusta 2020, ocjenjujući da je to dobar signal.

”Sastanak je prijeko potreban. Ostaje samo da klub poslanika odluči da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja gđe Đurović. Pokušaj spasavanja gđe Đurović, koja je proizvod koalicionog sporazuma GP URA - SNP s DPS-om, taktikama naših kolega, na isti način kao i pokušaj spasavanja 43. DPS Vlade, neće uspjeti. Te je bolje da isto i ne pokušavaju, već da se iskreno odnesu prema onome što je predmet dijaloga”, poručio je Bogdanović dodajući da će Demokrate neposredno pred sastanak odlučiti ko će partiju na njemu predstavljati.

Inicijativu za smjenu Đurović potpisao je 31 poslanik DF-a, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

U DF-u, koji pokušava da približi stavove postavgustovske većine, još nisu odlučili da će povući inicijativu ili ostati pri zahtjevu za razrješenje šefice parlamenta.

Ta inicijativa podnijeta je zbog toga što je u dnevni red vanredne sjednice, održane 16. avgusta, bio uvršten predlog za izbor članova Sudskog savjeta, koji poslanicima, kako tvrdi dio partija, po Poslovniku i Zakonu o Sudskom savjetu može uputiti isključivo Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Programski menadžer u Centru za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Marko Pejović ocijenio je u “Bojama jutra” TV Vijesti da bi ostanak Đurović na funkciji bio još jedan u nizu političkih koraka “u korist starih dogovora”.

Međutim, kaže da je zahtjev Demokrata potencijalna prepreka tome. “To je jedna od ključnih stvari koja će možda biti i barijera resetovanju ‘stare’ političke većine. Za očekivati je da to bude izgovor za neresetovanje ‘stare’ većine”, podvukao je.

Mandić je tražio sastanak partija sat prije početka sjednice paralmenta, odnosno u 11 časova, jer im je, kako smatra, to vrijeme dovoljno za dogovor.

Za formiranje nove vlasti zasad u Skupštini ne postoji potrebna većina. Demokrate tvrde da neće sa DPS-om, DF takođe, dok GP URA i SNP neće s Demokratama.

S druge strane, ni DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima nema 41 glas za izbor nove vlade.

Bonus video: