Marković cijeni ulogu Mađarske u procesu integracije CG u NATO: Naš uspjeh istovremeno i vaš uspjeh

Ader je, kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose s javnošću, posebno istakao dobar tajming učlanjenja Crne Gore u NATO
61 pregleda 2 komentar(a)
Janoš Ader, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Janoš Ader, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.10.2017. 17:06h

Odnosi Crne Gore i Mađarske su prijateljski i bez otvorenih pitanja čemu je poseban doprinos dala pomoć i podrška te države pružana u procesu učlanjenja države u NATO.

To je ocijenjeno u razgovoru crnogorskog premijera Duška Mrakovića i predsjednika Mađarske, Janoša Adera.

„Crna Gora veoma cijeni ulogu Mađarske u procesu naše NATO integracije, jedno vrijeme i naše kontakt-zemlje, te je naš uspjeh istovremeno i vaš uspjeh“, rekao je Marković.

On je istakao da je Crna Gora u novom kapacitetu kao članica NATO-a spremna da izvršava sve svoje obaveze koje proističu iz sistema kolektivne bezbjednosti.

Ader je, kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose s javnošću, posebno istakao dobar tajming učlanjenja Crne Gore u NATO.

„Donijeli ste dobru odluku u pravo vrijeme“, ocijenio je Ader.

Marković je, informišući Adera o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore rekao da je focus države sada na evropskoj integraciji, a konkretan cilj da do sredine naredne godine otvori sva pregovaračka poglavlja i uđe u proces zatvaranja poglavlja odnosno okončanja pregovora.

“Marković je u tom kontekstu ocijenio ohrabrujućim prošlonedjeljne ocjene predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsjednika Francuske Emanuela Makrona o izvjesnom proširenju Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Marković i Ader razgovarali o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Evropi.

“Na sastanku je iskazana obostrana spremnost i otvorena mogućnost saradnje na određenim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koje bi renomirane mađarske kompanije izvodile u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: