Još se ne zna koliko će organa imati lokalna samouprava opštine Zeta: Prioritet je podjela imovine sa Podgoricom

Iz Opštine Zeta su “Vijestima” pojasnili da će se organi lokalne samouprave obrazovati u roku od 60 dana od dana izbora predsjednika Opštine

27950 pregleda 5 komentar(a)
Zeta (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zeta (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore zatražio je od partija, koje imaju predstavnike u sadašnjem lokalnom gradske opštine Golubovci, da do 6. septembra dostave predloge za opštinsku izbornu komisiju (OIK) Zeta, gdje se zbori održavaju prvi put i to 23. oktobra kad su u još 13 opština.

Skupština je 16. avgusta usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, čime je Zeta dobila status samostalne opštine.

Njima se predviđa da do obrazovanja organa lokalne uprave opštine Zeta, poslove iz njihove nadležnosti obavljati oni koji već postoje u gradskoj opštini Golubovci.

Iako je državni parlament pokrenuo proceduru izbora OIK, kao što je propisano zakonom, to se paralelno radi i na lokalnom nivou - iako je nejasno zašto.

Tako je iz novoformirane opštine od šefova klubova odbornika u parlamentu Golubovaca zatraženo da dostave svoje predloge, kako bi bili upućeni Skupštini Crne Gore na dalje postupanje.

Iz Opštine Zeta su juče “Vijestima” kazali da je rok bio juče do 16 časova i da to nisu učinili svi.

I dok traje priprema za izbornu trku, još nije poznato kakvi će biti administrativni kapaciteti nove lokalne samouprave.

Predsjednik zetskog odbora Demokrata Luka Krstović kazao je “Vijestima” da na sastanku u opštini nije bilo riječi o tome koliko bi ona imala sekretarijata i ostalih službi, ali je bilo riječi o formiranju Odbora koji bi se bavio pitanjima podjele imovine sa Glavnim gradom.

Postojeća administracija nepripremljena: Krstović
Postojeća administracija nepripremljena: Krstovićfoto: Demokrate cg

”Jasno je da je Zeta veliko područje sa rastućom populacijom i povoljnom demografskom strukturom te je stoga neophodno odmah krenuti u izgradnju administrativne infrastrukture i formiranje lokalnih javnih preduzeća i javnih ustanova. DPS je godinama zapostavljao ovo područje, sada je na nama da brojne probleme rješavamo i Zetu učinimo održivom i razvijenom opštinom”, rekao je Krstović.

Iz Opštine Zeta su “Vijestima” pojasnili da će se organi lokalne samouprave obrazovati u roku od 60 dana od dana izbora predsjednika Opštine.

Podsjećaju da će poslove lokalne uprave, službenike i namještenike iz Gradse opštine Golubovci preuzeti u roku od 30 dana od formiranja organa.

”Kakva će biti organizaciona struktura, još uvijek je rano govoriti, s obzirom da će se ista utvrditi odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Do obrazovanja lokalne uprave Opštine Zeta, poslove iz njihove nadležnosti obavljaće organi lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada”.

Luka Krstović je rekao da će Demokrate u propisanom roku, koji je zatražio Administrativni odbor, predložiti svoje kandidate za članove OIK Zeta.

”Uz činjenicu da je Skupština Crne Gore donijela odluku da Zeta postaje samostalna opština, pojavili su se brojni problemi u vezi sa uspostavljanjem institucija na ovom području. Na to smo upozoravali, ukazujući na nepripremljenost dosadašnje opštinske administracije na novi status”, istakao je Krstović.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) “Vijestima” su saopštili da, na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, izuzev učešća u radu Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine, nemaju dalje nadležnosti u ovom postupku.

Organizacioni odbor, kako su pojasnili, obrazuju Skupština opštine, odnosno skupštine opština u kojima je došlo do teritorijalne promjene u roku od 30 dana od dana početka primjene Zakona na osnovu koga je osnovana.

Iz novoformirane opštine Zeta su nedavno saopštili da će u roku od 30 dana, formirati Organizacioni odbor. Zadaci tog odbora su, kako su pojasnili, predlaganje načina uređenja odnosa između opština, teritorijalno razgraničenje, način podjele imovine i druge aktivnosti za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine.

”Podjela imovine vršiće se sporazumom, na osnovu odluka skupština opština, na koje se teritorijalna organizacija odnosi”,saopšteno je iz Opštine Zeta.

Izvršna direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS) Marija Popović Kalezić kazala je “Vijestima” da Ustavni sud treba što prije da donijese odluku o ustavnosti i zakonitosti “Zetskih zakona”, jer bi se, kako je ocijenila, time makar na trenutak ispravio haos u nepravu, protivustavnosti i nezakonitosti kada je izborno zakonodavstvo u pitanju.

Što prije potrebna odluka Ustavnog suda: Popović Kalezić
Što prije potrebna odluka Ustavnog suda: Popović Kalezićfoto: Privatna arhiva

Ocjenu ustavnosti “zetskih zakona” zatražili su Demokratski front, Marko Milačić (PRAVA) i Centar za dmeokratsku tranziciju (CDT).

Bonus video: