Opozicija tvrdi: Marković vidi da mu sada trebamo

Iz stranke Alekse Bečića kazali su da DPS prvo mora da prihvati uslove opozicije i preporuke OEBS-a, da bi se formirala Radna grupa od predstavnika svih političkih subjekata koja će pripremiti izmjene izbornog zakondavstva saglasno zahtjevima opozicije i preporukama OEBS-a
19 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2017. 13:57h

Premijer Duško Marković juče ponudio opoziciji da u parlamentu pregovaraju o sprovođenju preporuka OEBS-a u vezi sa izmjrnama izbornih zakona, navodeći da to ne bi značilo prekid bojkota Skupštine.

Marković je za Radio Crne Gore kazao da će Demokratska partija socijalista (DPS) izaći sa predlogom o dijalogu.

“Interes vlasti je da se opozicija vrati u parlament, i da kroz institucije sistema procesuira sve svoje zahtjeve, pa i one koji se tiču eventualnih novih izbora”, rekao je Marković i dodao da su zahtjevi opozicije nedemokratski i neracionalni.

“To ne znači da opozicija treba da prekine bojkot rada parlamenta, nego da u parlamentu razgovaramo o preporukama OEBS-a i usaglasimo se oko obima i sadržaja izmjena, da ih usvojimo jednoglasno u parlamentu, i da obezbijedimo uslove za predsjedničke i lokalne izbore naredne godine”, rekao je premijer i dodao da se o izborima ne može razgovarati van parlamenta.

Iz dijela opozicije odgovorili su da nema ništa od povratka u parlament dok se ne odredi datum parlamentarnih izbora.

“Ni današnje fingiranje dodatnog ateriranja Markovića u odnosu na njegov “čvrsti” stav da novih izbora neće biti prije 2020. godine za Demokrate ni izbliza nije dovoljno i prihvatljivo za prekid bojkota. Upravo iz razloga što se radi o prevarantskoj smicalici i jeftinom triku starog Udbinog mađioničara i šefa”, saopšteno je “Vijestima” iz Demokrata.

Iz stranke Alekse Bečića kazali su da DPS prvo mora da prihvati uslove opozicije i preporuke OEBS-a, da bi se formirala Radna grupa od predstavnika svih političkih subjekata koja će pripremiti izmjene izbornog zakondavstva saglasno zahtjevima opozicije i preporukama OEBS-a.

“Poslije toga stvorili bi se uslovi za sazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi verifikovali prethodno navedeno i stvorili pretpostavke za održavanje izbora početkom proljeća 2018. godine” navode Demokrate.

Ističući da je politički dijalog potreban, član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da je DPS “pogriješio red koraka”.

“Da bismo razgovarali o uslovima za neke izbore moramo se prije toga dogovoriti o tim izborima. To je suštinski uslov opozicije”, kazao je Vujović za radio Slobodna Evropa.

Sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić upozorio je da premijer mora da predloži datum novih izbora, i razgovori “mogu početi već sjutra”.

“Ohrabrujuće je to što je DPS dobro razumio poruku šefa Delegacije EU Aiva Orava, koji je nedvosmisleno poručio da ukoliko ne implementiraju preporuke OEBS-a i ne izmijene set izbornih zakona, naredni izbori neće biti priznati. Marković je svjestan da se ove reforme ne mogu učiniti bez prisustva opozicije i potrebnog konsenzusa, pa njegove posljednje izjave u kojima odbija zahtjeve opozicije a istovremeno je poziva da se vrati, istinski su tragikomične”, kazao je Radovanić.

Marković je u petak poručio da neće prihvatiti ultimatume opozicije, navodeći da se ukoliko se nastavi sa uslovljavanjem, izbori neće održati prije 2020. godine. On je ranije opoziciju pozivao da se vrati u parlament kako bi razgovarali o novim izborima, nudeći im posredno i da uđu u Vladu. Opozicionare je pozivao da u insitucijama sistema pregovoraju o izlasku iz političke krize, odbijajući da predloži termin i platformu za pregovore.

Brajović najavio formiranje radne grupe za usvajanje preporuka OEBS-a

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović najavio je formiranje radne grupe za primjenu preporuka OEBS-a.

On očekuje da će opozicija prepoznati interes da zajedno sa parlamentarnom većinom, učestvuje u njenom radu.

Brajović je to kazao tokom razgovora sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu Ionut-Marian Stroe i Andreom Rigon, uz prisustvo šefa stalne delegacije Crne Gore pri PSSE Predraga Sekulića.

Kako je saopšeno iz parlamenta, Brajović je “imajući u vidu reformsku opredijeljenost Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji”, naglasio značaj aktivnog učešća Crne Gore u međunarodnim organizacijama i njihovim tijelima.

Koizvjestioci su, kako se navodi u saopštenju, pohvalili posvećenost i napredak Crne Gore, kao i spremnost na dijalog u integracionim procesima.

“Sagovornici su zajednički konstatovali da je parlament jedino pravo mjesto za debatu o pitanjima od društvenog značaja, pa i kada je riječ o jačanju povjerenja u izborni proces”, navodi se u saopštenju.

Usput čuo za zakon u Hrvatskoj, sa Kosovom nema pregovora

Komentarišući Zakon o braniteljima, koji je u proceduri u hrvatskom parlamentu, a u kojem se Crna Gora pominje kao agresor, Marković je rekao da je “ usput čuo o njemu”, ali da vjeruje da on ne ugrožava vrijednosti koje dvije države već imaju.

“Vjerujem da se tim zakonom ne žele otvarati neka pitanja iz prošlosti koja bi ugrozila odnose Hrvatske i Crne Gore. To su unutrašnje stvari Hrvatske”, kazao je Marković i poručio da se sa Kosovom o crnogorskoj granici ne može pregovarati “makar bio u pitanju i jedan centimetar teritorije”.

Premijer je kazao i da sa Hrvatskom ne postoje problemi u komunikaciji kada je u pitanju granica, te da dvije države imaju dobre međusobne odnose

Bonus video: