Vučinić: Pitamo se da li će ikada doći na naplatu nenadoknadiva šteta koju je Crnoj Gori učinila DPS...

"Da li će iko ikad odgovarati za poharu crnogorskih fabrika i državnih preduzeća čiji su rezultati bili gladna djeca radnika tih preduzeća?", poručio je Vučinić

7497 pregleda 12 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Za tri decenije vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) mi i danas tražimo odgovore i pokušavamo da ispravimo krive drine propalih privatizacija, uništenih fabrika… svjedočimo svakodnevnim protestima velikog broja radnika koji su zanemareni, prepušteni sami sebi, tražeći ono što je ljudski, moralno i pošteno, da im se vrati oduzeto pravo na rad i na dostojanstven život, saopštio je danas Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije (RP).

"Zbog čega je država dozvolila da budu uništeni poznati privredni brendovi posebno na sjeveru Crne Gore, za koje više nema nikakvih izgleda da bi mogao da im se vrati ni najmanji dio starog sjaja? Jedna od njih je i fabrika celuloze i papira u Beranama, koja je nekada zapošljavala 2.000 radnika, a zahvaljujući Vladi na čijem čelu je tada bio Igor Lukšić fabrika je nakon neuspjele privatizacije zatvorena. Nažalost doživjela je sudbinu Metalca, Kombinata Aluminijuma, Radoja Dakića., Rudnika Boksita", istakao je Vučinić u saopštenju koje je dostavila RP.

On je dodao da će ostati upamćeno da je Igor Lukšić bio predsjednik Vlade Crne Gore u trenutku kada je fabrika počela da propada, ali da nije ništa učinio da se to zaustavi.

"Da su i vlade DPS-a imale svoje "eksperte" i političke amatere kalibra dr Igora Lukšića najbolje odslikava prodaja nikšićke Željezare koja je predata turskoj kompaniji po simboličnoj cijeni bez ikakvih garancija od iste kompanije. Zbog propasti beranske fabrike papira, kao i mnogo drugih fabrika, kompanija… uništene crnogorske privrede niko nikada nije odgovarao. Pitamo se da li će ikada doći na naplatu nenadoknadiva šteta koju je Crnoj Gori učinila DPS, ko će odgovarati za unazađen život naših građana, za patnju radnika Crne Gore čiji glas se danas sve jače čuje? Da li će iko ikad odgovarati za poharu crnogorskih fabrika i državnih preduzeća čiji su rezultati bili gladna djeca radnika tih preduzeća?", poručio je Vučinić.

On je kazao da "partiji koja je zatvorila i uništila privredu i industriju, unazadila životni standard građana, čije nemarno vođenje države sada skupo plaćamo nikada više ne smijemo dozvoliti da priča o diverzifikaciji privrede i nikada više ne smijemo dozvoliti da daje komentar a kamoli da odlučuje o bitnim državnim pitanjima".

"Zbog toga je nasušno potrebno formiranje Vlade po mjeri građana, na demokratskim principima sa ciljevima koji su definisani 2. septembra i potpisani od strane partija pobjednica 30. avgusta", zaključio je Vučinić.

Bonus video: