Za sudije Ustavnog suda prijavilo se 19 kandidata

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da je tehnički gotovo nemoguće izabrati sudije Ustavnog suda do zakazanih lokalnih izbora 23.oktobra

21520 pregleda 20 komentar(a)
Sa današnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Sa današnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Ustavni odbor utvrdio je listu prijavljenih kandidata za izbor četiri sudije Ustavnog suda, koji su se prijavili na javni oglas od 1. avgusta.

Na javni poziv su se prijavili Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić.

Odbor je formirao i komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da je tehnički gotovo nemoguće izabrati sudije Ustavnog suda do zakazanih lokalnih izbora 23.oktobra.

“Iduće sedmice jedan sudija ide u penziju, ostajemo na troje od sedam sudija. Ustavni sud od iduće sedmice nema kvorum.Ustavni sud ima poslednju riječ u izbornim sporovima, te je upitno održavanje i lokalnih i vanrednih parlamentarnih izbora krajem ove ili sledeće godine”, rekao je Popović.

Andrija Popović je kazao da je prijatno iznenađen što su se pojedini kandidati ponovo prijavili i da ih nisu pokolebale “partijske kombinatorike”.

Popović je apelovao da Odbor sprovede saslušavanje kandidata i predlog koji će ići prema plenumu po ubrzanoj proceduri.

Vladimir Martinović (Demokrate) kazao je da su Demokrate u dosadašnjim pokušajima izbora sudija Ustavnog suda dale svoj doprinos podrškom određenim kandidatima za koje su smatrali da ispunjavaju tražene kriterijume, ali da pojedine druge partije to nisu učinile.

“Vrijeme će pokazati za čiji interes to rade”.

Odbor je formirao i komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.Članovi Komisije su Jovanka Laličić (DPS),Ljuiđ Škrelja (DPS) i Vladimir Martinović (Demokrate).

Sjednicom predsjedava potpredsjednik odbora Miodrag Vuković, jer je predsjednica tog radnog tijela Simonida Kordić službeno odsutna.

Na sjednici Ustavnog odbora koja je održana krajem jula, nijedan od predloženih kandidata za izbor četiri sudije Ustavnog suda, na osnovu tri javna poziva, nije dobio potrebnu većinu.

Ustavni sud sada ima četiri člana od predviđenih sedam. Predsjednik je Budimir Šćepanović, a članovi su Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Miodrag Iličković, koji u 13.septembra stiče uslov za starosnu penziju, odnosno tada navršava 66 godina.

Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Za izbor sudija Ustavnog suda neophodna je najmanje tropetinska podrška poslanika.

Bonus video: