DPS: Do kada traje pauza sjednice Skupštine i do kada će neodgovorni poslanici blokirati državu

Iz poslaničkog kluba DPS-a kazali da je predsjedavajuća Branka Bošnjak "nezapamćenim postupanjem" najgrublje pogazila Poslovnik o radu Skupštine

8761 pregleda 33 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iz poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) upitali su do kada će trajati pauza sjednice Skupštine i do kada će, kako su naveli, neodgovorni poslanici opstrukcijom rada institucija blokirati državu.

Podsjećaju da je predsjedavajuća Branka Bošnjak, na zahtjev svog partijskog kolege poslanika Slavena Radunovića, u petak oko 15 sati prekinula trajanje sjednice vanrednog skupštinskog zasijedanja i dala pauzu, koja traje i tri dana nakon toga. Iz DPS-a ukazuju da ne postoje ni indicije da bi sjednica mogla biti nastavljena u skorije vrijeme.

"Bošnjak se nije udostojila ni zakazati Kolegijum niti je obavijestila naš Klub poslanika o nastavku sjednice, te je ovakvim nezapamćenim postupanjem najgrublje pogazila Poslovnik o radu Skupštine.

"Time se nakon nešto manje od šest mjeseci i slučaja koji je danima priređivao tadašnji predsjedavajući Strahinja Bulajić, kada je protivno Ustavu i Poslovniku odbijao da zakaže sjednicu redovnog proljećnjeg zasijedanja, ponovila situacija da neko novi iz redova DF, uz prećutnu saglasnost i sudjelovanje ostale dvije koalicione liste post trideseto-avgustovskog trojnog pakta, zloupotrebljava funkciju i blokira parlament", saopštili su iz Kluba poslanika DPS-a.

Kada se uzme u obzir, kako su kazali, višegodišnje djelovanje te političke strukture iz opozije, kao i način na koji su postupali kao dio vlasti tokom trajanja 42. Vlade, onda i "ne čudi to što ih sa zvaničnih međunarodnih i evropskih adresa ne gledaju svojim partnerima".

"A kako bi i bili partneri. Politika destrukcije, koju DF prikazuje u institucijama, ali i koju je izvodio na ulicama svih prethodnih godina, Crnoj Gori nikad dobro donijele nijesu", dodaju iz DPS-a.

Poručuju da se sa takvom praksom hitno mora prestati i omogućiti nesmetan rad Skupštine koja, kako su kazali, ne smije ponovo postati talac partijskih interesa i "megalomanskih pretenzija pojedinaca".

"Prema tome, predsjedavajuća Bošnjak do kad traje pauza koju ste odobrili kršeći Poslovnik o radu Skupštine? Kolege poslanici DF, do kad ćete vršiti svakojake institucionalne i vaninstitucionalne opstrukcije? I ostale kolege poslanici, do kada ćete ćutanjem na sve ovo sudjelovati u najnovijoj blokadi Skupštine Crne Gore?

"Naša država više ne može da čeka i besciljno tumara. Stoga, potreban nam je hitan dogovor o pripremi vanrednih parlamentarnih izbora a ne nastavak dvogodišnjeg usko-partijskog trvenja, gubljenja vremena i blokade političkog sistema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: