Bošnjak: Neutemeljene optužbe DPS-a, nikad ne bih zloupotrijebila svoj položaj

"Isto moraju da znaju da sebi nikada neću uzimati za pravo da radim nešto što nije u mojoj nadležnosti"

17236 pregleda 14 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupština Branka Bošnjak kazala je, u reagovanju na saopštenje poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), da je vrlo zlonamjerno njoj imputirati blokiranje rada parlamenta.

Rekla je da su takve optužbe neutemeljene, "da ne kažem nekorektne" i da nikad ne bi sebi dozvolila da zloupotrijebi svoj položaj.

Bošnjak ističe da redovno jesenje zasjedanje Skupštine počinje tek 1. oktobra, tako da se, kako je kazala, ne može govoriti ni o kakvoj blokadi rada parlamenta, jer on nije u zasjedanju.

Podsjeća da je vanredna sjednica, zakazana na inicijativu poslanika Demokratskog fronta, Demokrata, Ujedinjene i Prave Crne Gore, a ona nije potpisala, počela u petak, 2. septembra i da je usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom - predlogom za razrješenje predsjednice Skupštine.

"Nakon usvajanja dnevnog reda, predsjednik poslaničkog kluba Demokratski front-NSD, DNP,RP, kolega Slaven Radunović kao predlagač, u skladu sa Poslovnikom tražio je pauzu. Ja sam u tom trenutku predsjedavala Skupštinom i u skladu sa dobrom praksom koja se godinama poštuje da predsjednik ili predsjedavajući daje pauzu na zahtjev bilo kog poslaničkog kluba, što sam ja i uradila. Dodatna argumentacija za to je i činjenica da su upravo poslanici Kluba koji je tražio pauzu ujedno i predlagači ove tačke dnevnog reda i inicijatori vanredne sjednice", navodi Bošnjak.

Napominje da je i poslanik Demokrata Momo Koprivica, takođe inicijator sjednice, rekao stav kluba da nemaju ništa protiv ukoliko predsjedavajuća da pauzu na zahtjev Radunovića.

Bošnjak je kazala da je iznenađuje naknadna reakcija poslaničkog kluba DPS-a jer, kako je kazala, na samoj sjednici nisu iskazali protivljenje toj uobičajenoj praksi.

"A što se tiče nezakazivanja sjednice Kolegijuma, što se takođe meni stavlja na teret u saopštenju DPS-a, trebalo bi da znaju da ja nisam adresa, i da je to nadležnost Predsjednice Skupštine, koja je u punom mandatu. Takođe u njenoj nadležnosti je i zakazivanje nastavka sjednice.

"Moram istaći i da je vrlo zlonamjerno meni inputirati blokiranje rada Skupštine, jer vrlo dobro znaju moje kolege iz DPS-a kakav je moj stav o tome, bez obzira ko to radi, i da ja nikad ne bih sebi dozvolila da zloupotrijebim svoj položaj i blokiram rad institucije čija sam potpredsjenica, ali isto moraju da znaju da sebi nikada neću uzimati za pravo da radim nešto što nije u mojoj nadležnosti", saopštila je Bošnjak.

Kazala je kako je sigurna da poslanici DPS-a "vrlo dobro znaju da je ovo istina".

"Ali, očigledno da im se u ovom politički momentu, kada se većina od 30. avgusta 2020. godine konsoliduje, za rad nekih njima znanih političkih 'igara' priviđa blokada rada Skupštine i ja kao krivac za to", zaključila je potpredsjednica Skupštine.

Bonus video: