Korak naprijed ili tapkanje u mjestu

Potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić rekao “Vijestima” da pobjednici izbora treba da budu fokusirani na postizanje dogovora. Iz Demokrata nisu odgovorili da li i dalje kompromis uslovljavaju smjenom predsjednice Skupštine

30711 pregleda 53 komentar(a)
Mogu li pobjednici izbora doći do kompromisa: Sa prošlonedjeljnog sastanka, Foto: Luka Zekovic
Mogu li pobjednici izbora doći do kompromisa: Sa prošlonedjeljnog sastanka, Foto: Luka Zekovic

Partije stare parlamentarne većine pokušaće danas na novom zajedničkom sastanku da naprave korak naprijed ka dogovoru o formiranju Vlade, nakon što je odlazeća, na čijem čelu je Dritan Abazović, nedavno srušena u Skupštini.

Sastanak dolazi četiri dana nakon prethodnog, na kom su te stranke potpisale sporazum kojim su se, između ostalog, obavezale na izbor novog rukovodstva parlamenta i nove izvršne vlasti.

Paralelno, dok traju pokušaji postizanja kompromisa jer 19. septembra ističe rok kada predsjednik države Milo Đukanović (DPS) treba da predloži mandatara, u dijelu medija se promoviše kandidat poželjan najjačoj opozicionoj partiji.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret (GP) URA i dalje smatraju, kako izjavljuju njihovi zvaničnici, da predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) ne treba da bude razriješena, dok Demokrate ne odustaju od tog očekivanja.

Iz Demokrata “Vijestima” nisu odgovorili hoće li prisustvovati današnjem sastanku, šta očekuju od razgovora i da li su njihove pozicije nepromijenjene - da se jedino nakon smjene Đurović može krenuti u “resetovanje” odnosa između stranaka koje su 2020. godine pobijedile na izborima.

Bečićeva partija sinoć je trebalo da odluči šta će preduzeti u susret novom razgovoru, koji je, kao i onaj prošlonedjeljni, inicirao jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

S druge strane, potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, rekao je “Vijestima” da stranke stare većine treba da budu fokusirane na postizanje dogovora.

Podsjećajući da je Đurović kazala da ona neće biti prepreka tome, on navodi da se treba usmjeriti na ostvarivanje rješenja, a nikako na iznalaženje razloga da do toga ne dođe.

Ako Demokratama nije do fotelja, čemu toliko napada: Šćekić
Ako Demokratama nije do fotelja, čemu toliko napada: Šćekić foto: Luka Zeković

”Da se normalno i ispravno razmišlja, Đurović ne bi trebalo da bude smijenjena jer je pokazala profesionalnost i korektnost prema svima. Sve ostalo je hir i sujeta... Ako Demokratama nije do ‘fotelja’, čemu toliko agresivnosti i napada - počev od Đurović, pa do ostalih učesnika sporazuma. Nezrelim ponašanjem, opsesivošću i neprijateljskim stavovima ne daje se doprinos pomirenju i slozi prema, prije svega, 30. avgustu 2020, a zatim i prema onim manjinskim partijama koje su pokazale dobronamjernost u postizanju pomirenja i napretku Crne Gore”, istakao je Šćekić.

On kaže da odlazeća Vlada - koja je, prema njegovim riječima, “evidentno postigla rezultate” - nije smjela biti kažnjena, iako, kako navodi, smatra da je “bilo činilaca koji je trebalo da budu promijenjeni zbog narušavanja atmosfere”.

”Ali kad smo došli u ovu situaciju, ponašajmo se odgovorno i radimo u pravcu postizanja dogovora. Poštujmo elementarne vrijednosti i ljude, poštujmo i žrtve koje su određenim politički subjekti podnijeli u borbi protiv DPS režima, ali i žrtvu koja se i danas podnosi kroz postojeću Vladu. I nek svi izvole da pokažu šta iskreno žele ili misle da sve samo njima pripada, iako ne znam gdje crpe toliko utemeljenje za sebičnošću i samoljubljem...”, dodao je.

Odlazeći premijer i lider GP URA Dritan Abazović rekao je juče da treba dati šansu dijalogu i da se zalaže za ostanak Đurović na funkciji. “Drago mi je što je potpisan sporazum jer smo ga nudili i 2019. U Crnoj Gori treba da sarađuju stranke i pojedinci, a dobra je stvar da bude osvježenje i promjena”, kazao je novinarima, nakon što je u Specijalnom državnom tužilaštvu dao izjavu o švercu cigareta.

On je naveo da GP URA ne interesuje politički rejting, već da se do kraja stegne oburč oko određenih ljudi u Crnoj Gori, koji su, kako je rekao, nanijeli mnogo zla državi. “Kad se to riješi, vidjećete kako će lako različiti politički subjekti da dolaze do dogovora oko Vlade i novih rukovodstava Skupštine”, poručio je Abazović.

U sporazumu koji je potpisan u petak, a koji je predložio DF, navodi se da se principi saradnje “stare većine” baziraju na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima 2020, a ciljevi ostaju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvog povrataka DPS-a na vlast.

Nova Vlada bi, kako piše u dokumentu, ostala posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, kao i poštovanju svih međunarodno preuzetih obaveza.

Mandić je preksinoć saopštio da bi na sastanku, koji je zakazan u 13 časova u Bijelom salonu parlamenta, trebalo da uslijedi dogovor o tome ko će činiti Vladu i novo rukovodstvo Skupštine.

Danijela Đurović nije smijenjena na sjednici u petak jer je na zahtjev DF-a proglašena pauza. Ona će biti nastavljena “kad se postigne dogovor” između stranaka stare - nove većine.

Blokada Skupštine ili strah od konsolidacije stare vlasti

Poslanički klub DPS-a zatražio je juče zvanično objašnjenje do kad će trajati pauza sjednice Skupštine, optužujući potpredsjednicu Branku Bošnjak (PzP) za njenu blokadu. Bošnjak je rukovodila sjednicom kada se raspravljalo o smjeni Đurović i dala pauzu na zahtjev DF-a.

Ona im je sinoć odgovorila da im se “priviđa” blokada jer se stara većina konsoliduje i objasnila na obavezu po Poslovniku Skupštine da udovolji zatjevima poslanika - kada traže pauzu.

Abazović: Partneri nek se obrate Đukanoviću koji je već trebalo da se povuče

Na pitanje očekuje li da će međunarodni partneri pozitivno reagovati ako novi premijer bude iz DF-a, Abazović je odgovorio da nema više skrivanja iza tog saveza i da partneri, ako žele dobro Crnoj Gori, treba da se obrate onome koji je, kako je rekao, već morao da ode iz politike. “Tamo neka se obrate... Milu Đukanoviću, zato što je on generator svega lošeg što se ovdje dešava”, kazao je.

Abazović je rekao da ne vidi ništa loše da za mandatara budu predloženi lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić ili bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. “Osobe koje ste pomenuli imaju veliki respekt s moje strane, i ne vidim tu ništa loše. Međutim, GP URA će se voditi nacionalnim interesima Crne Gore, da tu ne bude nikakvih dilema i da nam ne govore - vi ucjenjujete. Mi ne ucjenjujemo nikoga”, poručio je odgovarajući na pitanje novinara.

Bonus video: